23948sdkhjf

Heliumsparande MR med ny teknik

Helium är en ändlig resurs i världen, men behovet ökar. Nu håller GE på att forska fram en MR-kamera som skulle kunna använda ny teknik för att minska behovet av helium till en hundradel.
Helium utvinns under jordskorpan och används för att kyla ned de magneter som används i en MR till minus 233 grader. MR är en kamera som används för att ta högupplösta bilder på hjärnan, vitala organ eller mjukvävnader. Det går normalt sett åt 2000 liter helium. Med GE:s nya teknik behövs endast 20 liter.

Den nya utrustningen visas upp på Radiological Society of North America -konferens, RSNA. Den nya teknologin kallas Freelium. Magneterna blir inte bara mindre beroende av helium, de är enklare att installera också och dessutom miljövänliga. Magnetens design gör att sjukhus inte behöver omfattande ventilation som annars kräver att magneten placeras i en separat byggnad eller ett nybyggt rum. Magneten är även avsedd att inte behöva påfyllning under sin livstid.

När Freelium-teknologin blir integrerad i en kommersiell produkt i framtiden kan MR således bli mer tillgänglig och billigare att installera och använda, speciellt i utvecklingsregioner som saknar nödvändig infrastruktur och i stora världsstäder där installationen av en magnet kan kosta mer än själva magneten. Patienter som idag inte har tillgång till de diagnostiska fördelarna av MR, kan i framtiden få tillgång tack vare denna banbrytande teknologi.

– Vår vision är att använda denna teknologi för att öka tillgängligheten runt om i världen till MR så att fler kan dra nytta av de diagnostiska fördelarna, säger Stuart Feltham , magnetingenjörchef på GE Healthcare MR.

Freelium är ännu inte godkänd av Amerikanska FDA eller någon annan global regulator.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094