Stora förväntningar på nya biosimilarer

| Av Mikael Mildén | Tipsa redaktionen

Landsting och kommuner kan spara stora pengar när patent går ut och biosimilarer ersätter originalläkemedel. Men är läkemedelskopior verkligen lösningen på vårdens problem?

I december 2015 gav regeringen TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, i uppdrag att kartlägga marknaden för biosimilarer och se hur man ska kunna få en effektiv priskonkurrens på de nya preparaten. Enligt TLV:s rapport är möjligheterna till besparingar stora.– Vi har haft biosimilarer i tio år, men anledningen till att många pratar om det här nu är att flera stora mediciner har patent som håller på att gå ut. Vi har redan fått kopior till Remicade och Enbrel, och nästa år tror de flesta att Humira förlorar sitt patent, säger Svante Rasmuson, chef för enheten för marknadsanalys på TLV.


Sju av de tio största läkemedlen i Sverige i dag är biologiska läkemedel. De kopior, som utvecklas när patenten har gått ut, kallas biosimilarer, en slags motsvarighet till de syntetiska läkemedlens generika. Landstingen har sparat stora belopp på att använda generika och i sin rapport skriver TLV att en prissänkning på 30 procent med hjälp av biosimilarer skulle ge besparingar på en miljard kronor varje år.


TLV konstaterar också att Norge och Danmark har kommit längre än Sverige med att använda biosimilarer.


– De har en mer centraliserad form av upphandling, medan våra landsting arbetar var för sig. I längden ger det problem med ojämlik vård mellan patienter i olika regioner.


Nu har TLV börjat arbeta aktivt med trepartsöverläggningar tillsammans med landstingen och företagen, där de centralt kan förhandla priserna även för biologiska läkemedel. Något som tycks ge bra resultat.


På kort sikt kan biosimilarer alltså bli en god affär för både patienter och landsting. På längre sikt finns dock risken att investeringarna i ny läkemedelsutveckling blir lidande. Det säger Björn Arvidsson, policychef på Roche, som utvecklar biologiska läkemedel.– Värde i hälso- och sjukvården skapas när man inför innovation som gör skillnad. Ett införande av biosimilarer, generika eller kopior av olika slag kan indirekt skapa värde om de resurser som frigörs återinvesteras i hälso- och sjukvården. Biosimilarer löser inga medicinska utmaningar, men det gör innovationer.


Björn Arvidsson vill se större resurser och investeringar i hälso- och sjukvård i Sverige. Han tar cancervården som exempel.


– Det är smickrande för oss att andra företag ser ett värde i att kopiera och sälja våra innovationer, och det visar tydligt att vi har valt rätt strategi, säger han.


Samtidigt har TLV fått ett nytt uppdrag av regeringen. De ska samla producentoberoende information om biosimilarer riktat till sjukvård och patienter för att öka kunskapen om preparaten i hela vårdkedjan.


Fakta: Biosimilarer


Biologiska läkemedel består av mycket stora, komplexa molekyler, något som göra produktionen av kopiorna, biosimilarer komplicerad. Faktum är att det inte går att skapa en exakt kopia av ett biologiskt läkemedel. Därför är kraven på tester och dokumentation större än på de generika som är syntetiska läkemedlens kopior. Det gör att priserna inte heller blir lika låga för biosimilarer som för generika.


Än så länge har vi få biosimilarer ute på marknaden i Sverige, men flera patent på storsäljande biologiska läkemedel är på väg att gå ut.


Biosimilarer kan till exempel vara monoklonala antikroppar och insulin och används ofta för behandling av cancer, reumatiska sjukdomar och diabetes.Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Neoventa lanserar ny hjärtmonitor

Peptonic satsar receptfritt

Spindel istället för gris

Satsar miljoner på AI

Genom att använda artificiell intelligens finns möjligheter att utveckla beslutsstöd som vilar på en större mängd data än någon läkare skulle kunna samla ihop under ett helt yrkesliv.

Pharmacolog inleder samarbete om antibiotika

Kontigo satsar vidare mot spelberoende

Tungviktare blir rådgivare åt Biovica

Förra året fick han Bröstcancerföreningarnas Riksorganisations utmärkelse – nu blir han medicinsk rådgivare åt Biovica.

Arkiv

Kancera går vidare till klinisk Fas I

Cantargia förstärker

Drottningens demensmöte

Internationella stormötet Dementia Forum X samlade toppnamn och kungligheter.

EU-miljoner till Idogen

Det Lundabaserade forskningsbolaget får 2,9 euro från EU för utveckling av vaccin.

Ny vd för Hermes medical solutions

Regeringen snabbutreder Naloxon

Life Science Sweden i Almedalen

Pledpharma redo för ny klinisk studie

Välkommen till nya lifesciencesweden.se!

25,9 miljarder till landstingen för läkemedel

De vann SwedenBio Award 2017

Årets vinnare prisas för sitt arbete med att utveckla behandling mot hematologisk cancer.

Diagnostikmetod får cancerceller att lysa rött

Kommersiellt blod till Scibase styrelse

Placeboeffekt påverkar alla

Gener påverkar risken för astma

Guido Oelkers blir vd för Sobi

Double bond förstärker med Kinaambassadör

Diamyd går vidare med diabetesvaccin

Cellatlasen publicerar unika resultat i Science

Sverige lyckas med barnvaccinationer

Hon tar medicinteknik till SDS

Synact pharma redo att starta klinisk fas I

Rön om fibromyalgi kan förändra vården

Ny sjukvårdsdirektör i landstinget i Kalmar

Fortsatt satsning på nyanlända apotekare

Barncancerfonden satsar 63 miljoner

Lyckad kampanj för insamling av läkemedel

Ny finansdirektör hos Elekta

Wallenberg centrum i Umeå invigt

Sänd till en kollega

0.137