23948sdkhjf

Ingen extra risk med skalpkylning

Skalpkylning vid behandling av bröstcancer har misstänkts ge förhöjd förekomst av metastaser i hårbotten. En ny studie avvisar farhågorna.

Skalpkylning är en metod som används för att förhindra håravfall vid behandling med cytostatika mot cancer. Under behandlingen används en huva med ett kylningssystem, vilket gör att cellgifterna inte når hårbotten i lika hög grad, och patienten får behålla en större del av sitt hår.

Det har dock

funnits farhågor om att skalpkylning skulle kunna orsaka metastaser i hårbotten på patienterna. För att få svar på den frågan har Dignitana, det svenska företag som utvecklar skalpkylningsteknologin, initierat en studie som nyligen publicerats i den amerikanska tidskriften Breast cancer research and treatment.

Studien är en metastudie, som sammanställer resultaten från en rad longitudinella studier som tillsammans följt drygt 3 000 patienter. Slutsatsen blir att det inte finns någon förhöjd risk för metastaser i hårbotten.

För Dignitana, som just börjat få ordentlig fart på försäljningen i USA, är resultaten självklart välkomna.

– Det har länge varit en generell uppfattning att skalpkylning kan medföra en ökad risk för skalpmetastaser. Genom att utföra denna review och metaanalys av den vetenskapliga litteraturen har vi visat att risken för skalpmetastaser är låg oavsett om patienten genomgått skalpkylning eller inte. Den teoretiskt ökade risken för skalpmetastaser borde inte längre vara en anledning för läkarkåren att undanhålla cancerpatienter som genomgår cytostatikabehandling en chans att behålla sitt eget hår, säger Erika Bågeman, clinical affairs director på Dignitana.

Läs mer:

Framsteg för svenska Dignitanas cancerhjälp

Dignitana har utvecklat en metod för att hjälpa cancerpatienter behålla sitt hår vid cytostatikabehandling. Nu är de redo att erövra världen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079