23948sdkhjf

Cellatlasen publicerar unika resultat i Science

Human protein atlas-projektet publicerar nu den första övergripande kartan över var proteinerna befinner sig i cellen. Artikeln återfinns i Science.

Efter mer än 10 års vetenskapligt arbete i forskningsprojektet Human protein atlas lanserades Cellatlasen i december. Nu följer publiceringen i Science, där projektet analyserat hundratusentals bilder över cellens proteiner tillsammans med forskargrupper i Kina, Sydkorea, Danmark och Tyskland.

Totalt har 12 003 proteiner

kartlagts med hjälp av 13 993 antikroppar, proteinerna har klassificerats till en eller flera av 30 cellulära strukturer, och totalt definierar det proteomen hos 13 större organeller. Här kan man notera att hälften av proteinerna finns i mer än en struktur, ett tecken på hur komplex cellen är.

– Vi måste studera de molekylära enheterna i kroppens minsta funktionella enhet, cellen, för att få en fullständig förståelse för människans biologi, säger Professor Mathias Uhlén på KTH, ledare för forskningsprojektet Human protein atlas.

Emma Lundberg, docent vid KTH och ansvarig för High content microscopy-anläggningen vid Scilifelab, ansvarar för arbetet med kartläggningen av cellen. Hon poängterar att arbetet kommer att utgöra en enorm resurs för framtida forskning.

– Cellatlasen är en gratis kunskapsresurs som kan användas av forskare runt om i världen för att studera proteiner eller organeller av intresse, vilket gör det möjligt att studera systembiologi och skapa cellmodelleringsapplikationer. Den går också att använda för maskininlärningstillämpningar för bildmönsterigenkänning eftersom det finns ett mycket stort antal välannoterade bilder att använda sig av, säger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081