23948sdkhjf

25,9 miljarder till landstingen för läkemedel

Staten och SKL har förhandlat klart om läkemedelssubventionerna. 25,9 miljarder kronor för 2017 och tydliga förutsättningar till och med 2019 blev resultatet.

Nu har staten och SKL nått en överenskommelse om ersättningarna för läkemedelsförmåner och andra ekonomiska förutsättningar kring läkemedel ska se ut under de närmaste åren. I förhandlingarna har man, siktat på att nå så långsiktiga förutsättningar som möjligt, i väntan på att den statliga utredningen för finansiering, subvention och prissättning av läkemedel blir klar. Därför reglerar det nya avtalet inte bara läkemedelskostnaderna 2017, utan ger också en tydlig inriktning för 2018 och 2019.

Detta innehåller överenskommelsen i korthet:

  • 23,4 miljarder kronor ersätter landstingens kostnader för läkemedelsförmånerna.
  • 1,6 miljarder kronor sammanlagt för vissa läkemedel förskrivna enligt smittskyddslagen, vissa överföringar av läkemedel till slutenvården, vissa överföringar av förbrukningsartiklar samt visst bidrag för dosdispensering av läkemedel.
  • 858 miljoner kronor för läkemedel mot Hepatit C förskrivna enligt Smittskyddslagen, motsvarande 70 procent av den beräknade kostnaden.
  • Landstingen och staten ska dela på utfallet av den återbäring som gemensamt framtagna sidoöverenskommelser inom ramen för TLV:s arbete resulterar i. Under 2017 ska 70 procent av återbäringen tillfalla landstingen och 30 procent tillfalla staten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079