23948sdkhjf

Drottningens demensmöte

Internationella stormötet Dementia Forum X samlade toppnamn och kungligheter.

För andra gången i ordningen arrangerades stormötet Dementia Forum X. Denna gång hölls arrangemanget i Bernadottebiblioteket på Stockholms slott. Närvarade gjorde bland annat drottning Silvia, prinsessan Sofia och spanska drottning Sofia.

Syftet med mötet var dels att följa upp slutsatser och initiativ från det första mötet 2015 och att på en global nivå gemensamt uppmärksamma vilka behov som finns i kampen mot demenssjukdom.

Inledningstalade gjorde barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér. Statsrådet gjorde i sitt tal kopplingar mellan vård av demenssjuka och mänskliga rättigheter.

Vidare bland talarna märktes Karin Lind-Mörnesten som är initiativtagare till Dementia Forum X och vd för Swedish Care International och professor Miia Kivipelto, chef för Tema åldrande vid Karolinska Universitetssjukhuset. Kivipelto berättade om FINGER-studien som hon ledde och som är världens första stora multifaktoriella studie av hur livsstilsfaktorer påverkar demenssjukdom.

Shekhar Saxena, WHO:s chef för avdelningen psykisk hälsa och drogberoende, berättade om den handlingsplan, Global Action Plan on the Public Health Response to Dementia, som världshälsoorganisationen kommer att presenterar senare i vår och George Vradenburg, ordföranden och en av grundarna till UsAgainstAlzheimers poängterade i sitt framförande att ledarskap är en nyckel till framgång i arbetet mot Alzheimers.

Dagen på Stockholms slott avslutades med att Drottning Silvia i sitt tal berättade om en rad saker som har blivit verklighet sedan förra mötet 2015.

Därefter fick alla deltagarna åka till Drottningholm för en presentation av SilviaBo som är Silviahemmets demensanpassade bostäder och som är ett samarbete mellan Silviahemmet, Ingvar Kamprad, IKEA och BoKlok. BoKlok är ett boendekoncept utvecklat av Skanska och IKEA. Idén föddes i mitten på 90-talet av Ingvar Kamprad och Melker Schörling, dåvarande vd på Skanska.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062