23948sdkhjf

Pharmacolog inleder samarbete om antibiotika

Uppsalabaserade Pharmacolog har inlett ett forsknings- och utvecklingssamarbete med forskare från Uppsala Universitet rörande metoder för bestämning av antibiotikakoncentrationen i blodet under behandling av patienter med svåra infektioner.

Samarbetet mellan Pharmacolog och docent Miklos Lipcsey vid institutionen för kirurgiska vetenskaper och professor Anders Larsson vid institutionen för medicinska vetenskaper, båda vid Uppsala Universitet, är ett resultat av en tids förberedande tester av möjligheten att mäta antibiotikakoncentrationen i blod med bolagets nuvarande teknologi.

Antibiotikabehandling med rätt dos är avgörande för att patienter ska kunna överleva svåra infektioner. Det saknas idag teknik för att på ett snabbt sätt kunna bestämma antibiotikakoncentrationer i blodet hos patienter som behandlas för allvarliga infektioner.

Samarbetet mellan bolaget och Uppsalaforskarna kommer att pågå fram till december 2017 med målet att ta fram en metod för att snabbt och patientnära kunna bestämma antibiotikakoncentration i blodet hos patienter som behandlas för svåra infektioner.

- Jag är oerhört glad att vi nu efter en tids förberedande tester kunna starta upp detta viktiga forskningsprojekt med två framstående experter på antibiotikabehandling av svåra infektioner. Projektet ligger väl inom vår vision om att delta i forskningsprojekt som kan leda till utveckling av nya produkter för patientnära kontroller av intravenösa läkemedelsbehandlingar av allvarliga sjukdomar som sepsis och cancer, säger Hans Dahlin, grundare och forskningschef vid Pharmacolog i en kommentar.

I april tillsatte bolaget Jörgen Höjdmo som ny utvecklingschef. Han är en av huvudarkitekterna bakom bolagets system DrugLog

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109