23948sdkhjf

SLL listar miljöfarliga läkemedel

Nu släpper Stockholms läns landsting en lista med läkemedlens värsta miljöbovar. Förhoppningen är att vägleda verksamheterna.

Forskningen går framåt när det gäller våra läkemedels effekter på miljön, via avloppsvattnet. Bland annat har man kunnat konstatera beteendestörningar hos fiskar och anrikning i däggdjur som utter.

För att minska miljöbelastningen har nu Stockholms läns landsting tagit fram en lista som ska kunna underlätta för olika verksamheter att bli mer miljövänliga. Listan innehåller 25 läkemedel, bland annat hormoner i p-piller, läkemedel som används vid depression eller oro, smärtläkemedel och antibiotika.

– Vi har gått igenom de läkemedel som hittats i svenska avloppsvatten och vattendrag, och baserat på hur potenta de är gjort en bedömning av vilka som medför störst risk för miljöpåverkan. De läkemedel som lyfts finns alltså i tillräckligt hög halt för att det kan finnas risk att de påverkar vattenlevande organismer på vissa platser, säger Joakim Larsson, professor vid institutionen för biomedicin, Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Han är en av experterna som bistått de konsulter som arbetat fram listan åt SLL. Listan innehåller också flera antibiotika, nämligen de som ger en särskilt stor risk att att bildas resistenta bakterier via avloppsvattnet.

Förteckningen innehåller flera antibiotika som används vid infektioner. De antibiotika som valts ut är sådana där risken är särskilt stor att det bildas resistenta bakterier när de når avloppsreningsverken.

Nu är det upp till de enskilda verksamheterna att använda listan och besluta om vilka åtgärder man vill vidta. Man skulle exempelvis kunna byta ut läkemedel på sådana som har lägre miljörisker, välja mindre förpackningar eller arbeta för att överblivna läkemedel bättre samlas in.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141