SLL listar miljöfarliga läkemedel

| Av Mikael Mildén | Tipsa redaktionen

Nu släpper Stockholms läns landsting en lista med läkemedlens värsta miljöbovar. Förhoppningen är att vägleda verksamheterna.

Forskningen går framåt när det gäller våra läkemedels effekter på miljön, via avloppsvattnet. Bland annat har man kunnat konstatera beteendestörningar hos fiskar och anrikning i däggdjur som utter.

För att minska miljöbelastningen har nu Stockholms läns landsting tagit fram en lista som ska kunna underlätta för olika verksamheter att bli mer miljövänliga. Listan innehåller 25 läkemedel, bland annat hormoner i p-piller, läkemedel som används vid depression eller oro, smärtläkemedel och antibiotika.

– Vi har gått igenom de läkemedel som hittats i svenska avloppsvatten och vattendrag, och baserat på hur potenta de är gjort en bedömning av vilka som medför störst risk för miljöpåverkan. De läkemedel som lyfts finns alltså i tillräckligt hög halt för att det kan finnas risk att de påverkar vattenlevande organismer på vissa platser, säger Joakim Larsson, professor vid institutionen för biomedicin, Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Han är en av experterna som bistått de konsulter som arbetat fram listan åt SLL. Listan innehåller också flera antibiotika, nämligen de som ger en särskilt stor risk att att bildas resistenta bakterier via avloppsvattnet.

Förteckningen innehåller flera antibiotika som används vid infektioner. De antibiotika som valts ut är sådana där risken är särskilt stor att det bildas resistenta bakterier när de når avloppsreningsverken.

Nu är det upp till de enskilda verksamheterna att använda listan och besluta om vilka åtgärder man vill vidta. Man skulle exempelvis kunna byta ut läkemedel på sådana som har lägre miljörisker, välja mindre förpackningar eller arbeta för att överblivna läkemedel bättre samlas in.Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Uppsala inför ny behandling mot cancer

Svenska bolagen som deltog på världens största mässa

BIO i San Diego är världens största bioteknikmässa, och självklart var ett flertal bolag från den vibrerande svenska life science-branschen på plats. Ola Björkman rapporterar direkt från USA.

Nu får de testa cancerläkemedel på barn

Barncancervården på Sahlgrenska har godkänts som kliniskt prövningscentrum för att utvärdera läkemedel på barn.

Sociala medier hittar försökspersoner

Positiva resultat för insulinpump

Svenskt bolag in i Sydafrika

Ska förbereda bolagen på riskkapital

Arkiv

Krönika: Ny spelplan för upphandlingar

Nya upphandlingslagar kommer att påverka både kravställning och avtal i offentlig upphandling, skriver Pernilla Norman, advokat på Lindskog Malmström.

Namn på ersättningsläkemedel kan förvirra

Ny vd i Active biotech

Tillväxtpengar till medicinteknik

Sverige ska bli bäst i världen

En satsning på över 100 miljoner kronor ska göra Sverige ledande på biologiska läkemedel.

Lidds tankar kassan

Krönika: Våga jämföra vårdens resultat

Varför frågar inte nöjdhetsundersökningarna hur patienten mår efter sitt besök, undrar Hanna Brodda, chefredaktör för Life Science Sweden.

Cancerforskning i återvändsgränd

Life Science Sweden i Almedalen

Sundin satsar på forskningen

Han är en av världens bästa ishockeyspelare. Nu ger han sig in i medicinen. – Jag känner att jag vill ge tillbaka, jag vill göra något gott, säger Mats Sundin.

Ny vd för Pledpharma på plats

Alan Raffensperger går vidare

Hjälp på sex semesterspråk

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.

Ny general manager till CGM

Trendbrott i investeringar till forskning

Karolinska digitaliserar fängelser

Uppsala storsatsar på medicinteknik

Vigmeds CFO lämnar

300 miljoner till systembiologi

Medicpen har utsett sin nya vd

Tar styrelseplats i Nanologica

Reumatikerförbundet fick sin ordförande

Alexander Ahlberg blir ny klinik-vd

Episurf formerar laget

Hon tar över på Pharmalink

Hon tar över Shires Nordenavdelning

GHP i samarbete om sjukhus i Gulfstaterna

SLL listar miljöfarliga läkemedel

Hon ska digitalisera Sverige

Sänd till en kollega

0.149