Möjligt att skriva ut naloxon

| Av Mikael Mildén | Tipsa redaktionen

Det finns möjlighet till förskrivning av naloxon, konstaterar Socialstyrelsen och Läkemedelsverket. Men inte till tredje part, utan direkt till personer i riskzonen för överdos.

Socialstyrelsen och Läkemedelsverket fick uppdraget att analysera möjligheterna för hur man ska kunna tillgängliggöra naloxon för patienter och personer utanför hälso- och sjukvården. I dag presenterades rapporten.

Naloxon har förespråkats som en skadereducerande åtgärd för personer som riskerar att ta en överdos. Läkemedlet, som kan häva effekten av en överdos av opioider, skulle kunna rädda liv, om det fanns tillgängligt i miljöer där överdoser sker, exempelvis bland missbrukare och yrkesaktiva som kommer i kontakt med överdoser, men inte tillhör gruppen vårdpersonal.

Sedan tidigare har Läkemedelsverkets hållning varit att den svenska lagstiftningen inte tillåter att naloxon hanteras av tredje person. Den nya rapporten befäster den uppfattningen.

– Att dela ut läkemedlet naloxon direkt till andra än patienterna, så kallad tredjepartsförskrivning, är inte förenligt med dagens regelverk. Vi ser nu över vilka regeländringar och utbildningsinsatser som behövs, säger Socialstyrelsens chefsjurist Pär Ödman i en kommentar till rapporten.

Möjligheten som myndigheterna ser är att naloxon kan skrivas ut direkt till personer som befinner sig i riskzonen för att ta en överdos. Sedan 17 maj finns en färdigfylld spruta på den svenska marknaden, godkänd för användning utanför hälso- och sjukvården.

– En läkare kan skriva ut det godkända läkemedlet naloxon direkt till personer som använder opioider och som riskerar att drabbas av överdos. Detta möjliggörs bland annat genom Socialstyrelsens föreskrifter om egenvård – insatser som en individ kan vidta för att behandla sig själv. När en patient, som i dessa fall, behöver praktisk hjälp med att utföra egenvården, ska läkaren samråda med den som ska hjälpa patienten. Det kan exempelvis vara en närstående, säger Pär Ödman.

En viktig del i förskrivningen är att personer runt brukaren faktiskt vet hur man känner igen och agerar i händelse av en överdos.

– Det är viktigt att patienten, och eventuella närstående eller vänner, får utbildning av läkaren i hur de känner igen tecken på opioidorsakad överdos och hur sprutan används. Annars riskerar naloxonet att utgöra en falsk trygghet, säger Ingela Hägglund, enhetschef på Läkemedelsverket.

Socialstyrelsen och Läkemedelsverket ser ökad tillgång till läkemedlet naloxon som ett viktigt verktyg för att minska den narkotikarelaterade dödligheten. Ännu finns ingen nässprej med naloxon för den svenska marknaden, men en ansökan för en sådan produkt behandlas just nu på EU-nivå.Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Uppsala inför ny behandling mot cancer

Svenska bolagen som deltog på världens största mässa

BIO i San Diego är världens största bioteknikmässa, och självklart var ett flertal bolag från den vibrerande svenska life science-branschen på plats. Ola Björkman rapporterar direkt från USA.

Nu får de testa cancerläkemedel på barn

Barncancervården på Sahlgrenska har godkänts som kliniskt prövningscentrum för att utvärdera läkemedel på barn.

Sociala medier hittar försökspersoner

Positiva resultat för insulinpump

Svenskt bolag in i Sydafrika

Ska förbereda bolagen på riskkapital

Arkiv

Krönika: Ny spelplan för upphandlingar

Nya upphandlingslagar kommer att påverka både kravställning och avtal i offentlig upphandling, skriver Pernilla Norman, advokat på Lindskog Malmström.

Namn på ersättningsläkemedel kan förvirra

Ny vd i Active biotech

Tillväxtpengar till medicinteknik

Sverige ska bli bäst i världen

En satsning på över 100 miljoner kronor ska göra Sverige ledande på biologiska läkemedel.

Lidds tankar kassan

Krönika: Våga jämföra vårdens resultat

Varför frågar inte nöjdhetsundersökningarna hur patienten mår efter sitt besök, undrar Hanna Brodda, chefredaktör för Life Science Sweden.

Cancerforskning i återvändsgränd

Life Science Sweden i Almedalen

Sundin satsar på forskningen

Han är en av världens bästa ishockeyspelare. Nu ger han sig in i medicinen. – Jag känner att jag vill ge tillbaka, jag vill göra något gott, säger Mats Sundin.

Ny vd för Pledpharma på plats

Alan Raffensperger går vidare

Hjälp på sex semesterspråk

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.

Ny general manager till CGM

Trendbrott i investeringar till forskning

Karolinska digitaliserar fängelser

Uppsala storsatsar på medicinteknik

Vigmeds CFO lämnar

300 miljoner till systembiologi

Medicpen har utsett sin nya vd

Tar styrelseplats i Nanologica

Reumatikerförbundet fick sin ordförande

Alexander Ahlberg blir ny klinik-vd

Episurf formerar laget

Hon tar över på Pharmalink

Hon tar över Shires Nordenavdelning

GHP i samarbete om sjukhus i Gulfstaterna

SLL listar miljöfarliga läkemedel

Hon ska digitalisera Sverige

Sänd till en kollega

0.125