23948sdkhjf

Mot skador vid paracetamolförgiftning - första patienten rekryterad

Bioteknikbolaget Pledpharmas kandidat mot leverskador vid paracetamolförgiftning igång på allvar.

Den första patienten är nu inkluderad i den första av två fas II-studier som ska genomföras för att utvärdera kandidaten Aladote i patienter som överdoserat paracetamol. Läkemedelskandidaten är avsedd att minska leverskador i samband med paracetamolförgiftning.

Paracetamol är det mest använda läkemedlet i världen vid behandling av feber och smärttillstånd, men samtidigt ett av de läkemedel som oftast överdoseras – avsiktligt eller oavsiktligt. Idag saknas effektiv behandling av den betydande andel patienter, cirka 25 procent, som uppsöker sjukvården först i senare skeden av förgiftningsprocessen.

Nu har den första patienten inkluderats i en klinisk proof of principle-studie vilken genomförs i samarbete med University of Edinburgh under ledning av James Dear.

– Under de första 24 timmarna efter överdosering av paracetamol märks sällan några tydliga symptom. Därför uppsöker de drabbade ofta vård i ett så sent skede av förgiftningsförloppet att nuvarande medicinsk behandling är otillräcklig för att förhindra akut leversvikt. En av komponenterna i Aladote, calmangafodipir, har i prekliniska studier visat övertygande resultat även i denna sena fas. Jag ser därför fram emot resultaten från den viktiga kliniska studie som nu initierats”, säger James Dear, vid University of Edinburgh och huvudprövare i studien i en kommentar.

Totalt 24 patienter ska inkluderas i studien och resultaten beräknas komma under början av 2018.

Pladpharma handlas på Nasdaq First North. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079