Inte bättre än placebo

| Av Lisa von Garrelts | Tipsa redaktionen

Rasar på börsen efter studieresultat för diabetesvaccin.

Färre än förväntat insjuknade men ingen skillnad mot placebo kunde uppvisas när diabetesvaccinet Diamyd testades på en ung högrisk population. 

Diamyd Medical utvecklar vaccinet Diamyd mot typ 1-diabetes. Reslutaten från bolagets kliniska pilotstudie DiAPREV-IT 1 visar att färre individer än förväntat, 16 av 50 mot förväntade 25 av 50, insjuknat i typ 1-diabetes under den 5-åriga uppföljningen. Men någon signifikant skillnad kan dock inte ses mellan de individer som fick placebo och de som fick aktiv substans. Studieresultaten visade att behandlingen varit säker och tolerabel. Den tidiga morgonhandeln svarade direkt på resultaten och aktien har tappat stort.

– Vi fann en god säkerhet och behandlingen påverkade inte barnens insulinproduktion negativt. Vi kunde dock inte heller påvisa att behandlingen fördröjde eller förhindrade att barnen utvecklade typ 1 diabetes, säger docent Helena Elding Larsson, huvudprövare och sponsor för studien i en kommentar.

Den aktiva substansen i diabetesvaccinet Diamyd är Glutaminsyradekarboxylas isoform 65 k Da, GAD-65. Det är ett autoantigen i kroppen och syftet med vaccinet är att få immunförsvaret att utveckla tolerans mot det. Förhoppningen är att motverka att de insulinproducerande betacellerna i bukspottskörteln attackeras av immunförsvaret och på så sätt skjuta upp eller rentav förhindra uppkomsten av typ 1-diabetes.

– Studien är liten och eftersom färre individer än förväntat insjuknade under perioden så kan det ha påverkat möjligheten att upptäcka skillnader i behandlingseffekt. Det är positivt att resultaten visar att det är säkert att ge DDiamyd också till barn som ännu inte utvecklat typ 1-diabetes. Vi går nu vidare med att analysera de stora mängder mekanistiska data som samlats in under åren samt planera för hur vi följer upp den här studien, säger Helena Elding Larsson.

Bolagets vd, Ulf Hannelius, ser positivt på framtiden:

Läs också: Nu får de testa cancerläkemedel på barn

– Med den långa uppföljningen och säkerhet som nu visats med Diamyd i en ung högriskpopulation finns det utökade möjligheter att fortsätta utvärdera effekten av diabetesvaccinet som preventiv behandling, endera som del i kombinationsbehandling, såsom den pågående studien DiAPREV-IT 2, där Diamyd ges tillsammans med D-vitamin, eller med intralymfatisk administration där vi ser mycket lovande preliminära resultat i nydiagnostiserade patienter.

Studien som nu presenterat sin finala resultat, DiAPREV-IT 1, är en placebokontrollerad studie initierad av Lunds universitet där Diamyd för första gången testas i barn med hög risk att insjukna i typ 1-diabetes, det vill säga de har konstaterats ha en pågående autoimmun process, men har ännu inte fått några kliniska symtom på diabetes.

Diamyd Medial handlas på Nasdaq First North.

 Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Uppsala inför ny behandling mot cancer

Svenska bolagen som deltog på världens största mässa

BIO i San Diego är världens största bioteknikmässa, och självklart var ett flertal bolag från den vibrerande svenska life science-branschen på plats. Ola Björkman rapporterar direkt från USA.

Nu får de testa cancerläkemedel på barn

Barncancervården på Sahlgrenska har godkänts som kliniskt prövningscentrum för att utvärdera läkemedel på barn.

Sociala medier hittar försökspersoner

Positiva resultat för insulinpump

Svenskt bolag in i Sydafrika

Ska förbereda bolagen på riskkapital

Arkiv

Krönika: Ny spelplan för upphandlingar

Nya upphandlingslagar kommer att påverka både kravställning och avtal i offentlig upphandling, skriver Pernilla Norman, advokat på Lindskog Malmström.

Namn på ersättningsläkemedel kan förvirra

Ny vd i Active biotech

Tillväxtpengar till medicinteknik

Sverige ska bli bäst i världen

En satsning på över 100 miljoner kronor ska göra Sverige ledande på biologiska läkemedel.

Lidds tankar kassan

Krönika: Våga jämföra vårdens resultat

Varför frågar inte nöjdhetsundersökningarna hur patienten mår efter sitt besök, undrar Hanna Brodda, chefredaktör för Life Science Sweden.

Cancerforskning i återvändsgränd

Life Science Sweden i Almedalen

Sundin satsar på forskningen

Han är en av världens bästa ishockeyspelare. Nu ger han sig in i medicinen. – Jag känner att jag vill ge tillbaka, jag vill göra något gott, säger Mats Sundin.

Ny vd för Pledpharma på plats

Alan Raffensperger går vidare

Hjälp på sex semesterspråk

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.

Ny general manager till CGM

Trendbrott i investeringar till forskning

Karolinska digitaliserar fängelser

Uppsala storsatsar på medicinteknik

Vigmeds CFO lämnar

300 miljoner till systembiologi

Medicpen har utsett sin nya vd

Tar styrelseplats i Nanologica

Reumatikerförbundet fick sin ordförande

Alexander Ahlberg blir ny klinik-vd

Episurf formerar laget

Hon tar över på Pharmalink

Hon tar över Shires Nordenavdelning

GHP i samarbete om sjukhus i Gulfstaterna

SLL listar miljöfarliga läkemedel

Hon ska digitalisera Sverige

Sänd till en kollega

0.154