23948sdkhjf

Uppsala storsatsar på medicinteknik

Nu gör Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet gemensam sak för att möta behovet av ökad teknisk kompetens inom sjukvården.

Dagens teknikdrivna och digitaliserade vård ställer högre krav på tekniskt kunnande. Därför samverkar nu Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet i landets första fakultetsövergripande satsning på ledande medicinsk teknik.

– Den högspecialiserade sjukvården har blivit allt mer teknisk. Modern vård behöver därför inte bara läkare och annan vårdpersonal, det behövs även avancerad teknisk kompetens. Det handlar både om teknik för användning inom sjukhus och för att erbjuda nya lösningar som till exempel möjliggör vård på distan, säger Sune Larsson, forsknings- och utbildningsdirektör vid Akademiska sjukhuset i en kommentar.

Den gemensamma satsningen är ett medicinteknisk centrum, Medtech Science and Innovation, och målsättningen är att effektivisera vägen från forskning till innovation och patientnytta. Centrumet kommer fysiskt att ligga på Akademiska sjukhuset.

Inom ramen för satsningen kommer universitetslärartjänster att tillsättas och delas på ett sätt som inte tidigare gjorts inom detta område.

– Vi blir först i Sverige med att skapa universitetslärartjänster som delas mellan Region Uppsala/Akademiska sjukhuset och teknisk-naturvetenskaplig fakultet vid Uppsala universitet, på liknande sätt som många läkartjänster är delade idag, säger Marika Edoff, stf vicerektor vid teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet och ordförande i styrelsen för det nya centret.

Dessutom pågår arbete med att utforma en ny högskoleingenjörsutbildning med inriktning på medicinsk teknik där tanken är att en stor del av utbildningen ska omfattas av verksamhetsförlagd praktik.

Nu ska en professor och tre lektorer rekryteras till det nya centrat Medtech Science and Innovation och inriktningen är fyra medicintekniska områden:                                                                                                                          

  • Strålterapi inom onkologi
  • Medicinsk sensorteknik för avancerad diagnostik utan att behöva skära eller sticka en patient
  • Datorstödd kirurgi, där ingrepp testas i dator först
  • Implementering av sensorteknik inom vården - ett område som Uppsala blir ensamma om

Satsningen samfinansieras av vetenskapsområdet för teknik och naturvetenskap och vetenskapsområdet för medicin och farmaci vid Uppsala universitet samt av Region Uppsala

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.084