23948sdkhjf

Cancerforskning i återvändsgränd

En svensk studie sätter stora frågetecken kring bröstcancerforskning inriktad på betydelsen av östrogenreceptorn ESR2.

I en ny studie från KTH och Scilifelab sätter svenska forskare ljuset på den tidigare forskningen kring bröstcancer. Upptäckten av östrogenreceptorn ESR2 var viktig och gav upphov till en ny syn på östrogenet och dess signaler. Tanken hos många forskningsprojekt och behandlingar är att blockera ESR1 och aktivera ESR2. Problemet är bara att ESR2 inte tycks finnas i bröstvävnad, enligt den nya studien.

– Kliniska tester pågår just nu runt om i världen, och de går ut på att aktivera ERS2 i bröstcancerpatienter. Vår studie visar att dessa kliniska tester baseras på bristfällig kunskapsbas. Den data som ligger bakom uppfattningen att ESR2 finns i bröst är baserad på otillförlitliga antikroppar, och i nuläget finns det inte stöd för tesen att ESR2 ska aktiveras i bröstcancer, säger Cecilia Williams, forskare på KTH och Science for life lab i ett pressmeddelande.

Man har använt ett antal antikroppar för att påvisa närvaron av ESR2, men tolv av dem är alltså inte tillförlitliga, utan misstar andra proteiner för att vara ESR2. Den enda antikropp som forskarna anser vara effektiv, kan inte hitta ESR2, varken i bröstvävnad eller i bröstcancertumörer.

Enligt Cecilia Williams har resultatet även inverkan på östrogenforskning kring ett antal andra vävnader och sjukdomar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08