23948sdkhjf

Positiva resultat för insulinpump

En ny studie visar att andelen barn med diabetes typ 1 som har känselnedsättningar är färre hos dem som använder insulinpump.

En studie från Lunds universitet som i förra veckan presenterades på American diabetes associations årliga konferens i San Diego, har kommit fram till att 19 procent av 73 undersökta barn med diabetes typ 1 visade tecken på nedsatt känsel i fötterna, det som kallas subklinisk perifer diabetesneuropati. Det rapporterar företaget Vibrosense dynamics i ett pressmeddelande.

Ett av studiens mer intressanta resultat var att hos barn med insulinpump var det färre som hade känselnedsättningar, än hos barn som använder insulinsprutor. Insulinpump är ett ofta efterfrågat hjälpmedel bland barn och föräldrar och det väcker stort intresse att en studie nu visar på en medicinsk fördel med behandlingen.

För att genomföra undersökningen har forskarna använt en ny metod – multifrekvensvibrametri – som utvecklats av Vibrosense dynamics, med säte i Malmö. Metoden kan jämföras med ett hörseltest. Testpersonerna sätter en fotsulan mot en tapp, som kan vibrera med sju olika frekvenser och olika intensitet. När man uppfattar en vibration markerar man det sedan med hjälp av en svarsknapp.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094