23948sdkhjf

Novartis får ok för nytt läkemedel mot bröstcancer

EMA:s vetenskapliga kommitté, har givit Novartis rekommendation om marknadsföringstillstånd för läkemedlet ribociklib.

Ribociklib tillhör en ny klass kinashämmare som hjälper till att bromsa cancercellernas utveckling genom att hämma proteinerna cyklin-beroende kinas 4 och 6, CDK4/6. Läkemedlet ska användas som första linjens behandling mot spridd HR-positiv/HER2-negativ bröstcancer hos kvinnor som genomgått klimakteriet och ges tillsammans med hormonhämmande behandling

– Patienter med spridd bröstcancer har ett stort behov av nya behandlingar som håller sjukdomen under kontroll. CDK 4/6-hämmare kommer att vara ett bra tillägg för en stor del av dessa patienter, säger Henrik Lindman, onkolog vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och en av personerna bakom den registreringsgrundande studien, i ett pressmeddelande.

EMA:s vetenskapliga kommitté CHMP:s rekommendation är baserad på fas III-studien Monaleesa-2 som bland annat visat att behandling med ribocoklib i kombination med hormonhämmande behandling minskade risken för att sjukdomen skulle förvärras med 44 procent jämfört med behandling med enbart hormonhämmande behandling.

Ribociklib har utvecklats av Novartis institutes for biomedical research, NIBR i samarbete med Astex pharmaceuticals.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094