DETTA ÄR EN UTSKRIFT FRÅN LIFE SCIENCE SWEDEN
Artikelns webbadress: http://www.lifesciencesweden.se/avtal-licens-fou/400-miljoner-till-industrisamarbeten/

400 miljoner till industrisamarbeten

Ett nytt SSF-program ger stöd till projekt där industrin bestämmer inriktningen.

Genom det nya programmet Industrial Research Centres, IRC, vill Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, ge stöd till projekt där forskningsfokus bestäms av industrin. Projekten ska drivas av specifika kompetenscentra med personer från 2-5 företag tillsammans med 1-5 företrädare från akademin eller forskningsinstitut.

– Vi har avsatt 400 miljoner kronor för detta och det riktigt nya är att industrin får en tydlig roll i att styra behovs/möjlighetsdrivna projekt som SSF finansierar. På det här sättet vill vi stimulera ett mera strategiskt forskningssamarbete mellan industri, forskningsinstitut och akademi, säger Lars Hultman, vd på SSF.

Varje centrum tilldelas mellan 50-100 miljoner kronor under 6-8 år. Det motsvarar upp till 7-17 miljoner per år och SSF räknar med att upp till åtta projekt ska ingå i programmet. Alla ska vara strategiskt definierade utifrån en framtida affärsmöjlighet, med fokus på disruptiv innovation. Minst en av de sökande måste vara vid ett svenskt lärosäte, som sedan ska administrera pengarna.

Syftet med forskningen är inte att vidareutveckla existerande teknik utan projekten ska inbegripa det som SSF kallar ”möjliggörande teknologier” i ett långt tidsperspektiv.

Copyright 2014 Mentor Communication

Tänk på att du själv ansvarar för innehållet i din artikelkommentar som står utanför vårt ansvarigutgivarskap.

SENASTE NYTT

 • avtalSprint avtalar med Petra

  Tecknar miljardavtal för projekt inom tumörmetabolism.

 • I september kommer Orexos sublinguala tablett Zubsolv att lanseras i USA. Tabletten ska användas vid behandling av opiatberoende.Positivt för Orexo

  USA ger grönt ljus för fler behandlingar mot opiatberoende, samtidigt som Orexo tecknar avtal om marknadsföringen av Zubsolv utanför landet.

 • Det danska läkemedelsbolaget Leo Pharma skär ner för att möta den ekonomiska oron.Astra avtalar med Leo

  Läkemedelsjätten AstraZeneca har tecknat ett nytt licensavtal med danska Leo Pharma, som utvecklar behandlingar för olika hudsjukdomar. Avtalet gäller två av bolagets läkemedelskandidater.

 • domstol-468-x-200Genovis förlikas med Promega

  Når en uppgörelse och tecknar globalt licensavtal.

 • avtal-200-x-140Sprint i nytt samarbete

  Testar nya substanser mot AML tillsammans med KI-grupp.

 • avtalHolländskt avtal för Sectra

  Medtechbolaget har tecknat ett flerårigt avtal med ett holländskt sjukhus som omfattar bolagets sjukhusövergripande IT-system för bildhantering.

 • avtal-200x140Cobra och Alligator utökar samarbete

  Cobra tar fram cellinje för tillverkning av antikroppar till Alligator.

 • labb-200-x-140Idogen i nytt samarbete

  Testar bolagets substanser mot reumatoid artrit.

 • Jørgen KelkjærFler använder distributör

  Allt fler mindre life science-bolag använder sig av distributörer för att nå ut på de nordiska marknaderna, säger Jørgen Kelkjær, chef för Norden och Baltikum på distributionsbolaget Mediq, som nyligen inlett ett samarbete med amerikanska Acelity.

 • avtal-200x140AstraZeneca tecknar avtal

  Utlicensierar giktläkemedlet lesinurad i Europa, Latinamerika och USA.