DETTA ÄR EN UTSKRIFT FRÅN LIFE SCIENCE SWEDEN
Artikelns webbadress: http://www.lifesciencesweden.se/bransch/lyckat-samarbete/

Lyckat samarbete

Under SALSS möte berättade Recopharma och Promosome om ett samarbete som är ett tydligt exempel på samarbetstrenden mellan life science-företag.

Blockbustermodellen är död. I all fall om man ska tro talarna på Swedish American Life Science Summit. Företagen vill samarbeta med andra företag och satsar på en bredare portfölj framför ett blint fokus på potentiella storsäljare, enligt Ernst & Youngs Jürg Zürcher som flugit upp från Schweiz för att dra huvudragen ur rapporten Pharma 3.0.

Ett exempel på företag som startat ett samarbete över Atlanten är Recopharma och Promosome. Ingemar Lagerlöf, vd för Linkmed som äger Recopharma, och Promosomes vd John Manzello, var med på toppmötet och berättade om samarbetet som inleddes i maj i år.

Recopharmas kärnkompetens ligger inom området för glykoproteinstruktur och biosyntes. I våras hade de tagit fram ett glykoprotein som de utvecklat från CHO-celler, celler från äggstockar hos hamstrar och som genom att transportera proteinerna som cellerna producerar är ett mucin som är tänkta att dels behandla virusinfektioner i ögat dels att lindra obehaget av för torra slemhinnor i ögat.
                                                                         
– Det vi nu behövde var någon som kunde tillverka dessa proteiner i kommersiellt gångbara mängder, säger Ingemar Lagerlöf.

Amerikanska Promosome erbjöd en teknologi för cellbaserad proteinutveckling på andra sidan Atlanten. Svenska Promosome får alltså med denna teknik möjlighet att tillverka sina glykoproteiner i de kvantiteter som behövs för att kunna kommersialisera framtida produkter.

Promosome är ett amerikanskt företag som grundats i New York för att kommersialisera Nobelpristagaren Gerald M. Edelmans forskning. 

Copyright 2014 Mentor Communication

Tänk på att du själv ansvarar för innehållet i din artikelkommentar som står utanför vårt ansvarigutgivarskap.

SENASTE NYTT

 • Anders-Lönnberg-468x200Lönnberg om EMA: Vi har ett bra erbjudande

  I potten: utländska investeringar, mängder av jobbtillfällen och tusentals bokade nätter på svenska hotell. Igår fattade regeringen beslut om att aktivt arbeta för att EUs läkemedelsmyndighet EMA ska omlokaliseras till Sverige. Ett omfattande kampanjarbete väntar.

 • labb-200-x-140Spago till nästa fas

  Går vidare till regulatoriska studier med en utvald formulering av kontrastmedlet Spago Pix.

 • kliniska-studier-lakare-patient-468x200Många projekt i klinisk fas

  Antalet projekt i klinisk utveckling hos svenska läkemedelsbolag nådde under det gångna året toppnoteringen 144. Det meddelar Sweden Bio i årets pipeline-rapport.

 • pengar_och_forskning482x200Life science prioriterat av regeringen

  Life science är ett högt prioriterat område för den sittande regeringen. Det lyfter stiftelsen Forska Sverige fram i sin årliga statusrapport.

 • Cecilia LunellTrepartsöverläggningar – den viktigaste parten saknas

  Trepartsöverläggningarna bygger på goda intentioner men behöver utvecklas för att fullt ut komma Sveriges patienter till gagn, skriver Cecilia Lunell, kommunikationskonsult på Narva.

 • Under åren 2007-2015 deltog totalt cirka 12 500 svenska patienter i GSK-finansierade vaccin- och läkemedelsstudier.Prefer – om patienten själv får välja

  Vid godkännande av ett läkemedel ska nyttan av läkemedlet vara större än riskerna för den genomsnittliga patienten. Nu startar projektet Prefer som ska utvärdera när och hur patienters preferenser kring risk och nytta bör ingå i beslut om läkemedel.

 • Möte200x140Ska förebygga sjukdomar i EU

  En ny styrgrupp ska hjälpa EU:s medlemsländer att arbeta förebyggande mot kroniska, icke-smittsamma sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och diabetes.

 • pengar-kronor-betala-468x200Vill se prisökning från 0 till 85000

  Ett förslag om höjning av Läkemedelsverkets avgifter väcker oro i branschen, bland annat för hur antalet kliniska studier i Sverige kan påverkas. Störst skillnad blir det för icke-kommersiella studier där avgiften för en ansökan om klinisk prövning enligt förslaget ska höjas från noll till 85 000 kronor.

 • dollar_200x140Skandinavien lockar till sig life science-investeringar

  Totalt har 2,4 miljarder dollar, motsvarande 22 miljarder kronor, investerats i skandinaviska life science-bolag under lite mindre än två år. Det visar en ny rapport från Industrifonden.

 • kompass-468-x-200Målet inte längre viktigast

  Den nationella läkemedelsstrategin ska ta tag i angelägna frågor inom läkemedelsområdet. Men främst erbjuder den en arena för samtal och möten. Life Science Sweden har talat med statssekreterare Agneta Karlsson som leder arbetet och Lif som sitter med i högnivågruppen.