Under åren 2007-2015 deltog totalt cirka 12 500 svenska patienter i GSK-finansierade vaccin- och läkemedelsstudier.

Prefer – om patienten själv får välja

Vid godkännande av ett läkemedel ska nyttan av läkemedlet vara större än riskerna för den genomsnittliga patienten. Nu startar projektet Prefer som ska utvärdera när och hur patienters preferenser kring risk och nytta bör ingå i beslut om läkemedel.


Agnes-Wold-200x140

Årets folkbildare: Agnes Wold

Hon är professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet samt överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och med drygt 23 000 följare på twitter och återkommande deltagande i debatter och artiklar har Agnes Wold blivit en av landets mest kända forskare.

Bosse-L-200x140

Årets Avslöjare: Bosse Lindquist

Alla kan bli lurade. Även de som har evidens och vetenskap som yrke. Sedan journalisten Bosse Lindquists dokumentär Experimenten visades på SVT i januari har flera stora institutioner i life science-världen skakats i sina grundvalar och allt ifrågasätts.

Helene Hellmark Knutsson

Årets politiker: Helene Hellmark Knutsson

97 procent av nobelprisen i världen har sedan 1901 gått till män.
– Så kan vi inte ha det, menar forskningsministern som är kvinnan bakom regeringens rekryteringsmål att 50 procent av de nyrekryterade professorerna ska vara kvinnor år 2030. Dessutom basar hon över forskningspropositionen som pekar ut riktningen för svensk akademi de kommande tio åren.