DETTA ÄR EN UTSKRIFT FRÅN LIFE SCIENCE SWEDEN
Artikelns webbadress: http://www.lifesciencesweden.se/forskning/kliniska-studier/eurocines-adjuvans-i-nystartad-hiv-studie/

Eurocines adjuvans i nystartad hiv-studie

Ska förstärka effekten vid behandling med norska Bionors hiv-vaccin.

Svenska Eurocine Vaccines och norska Bionor Pharma startar tillsammans med Oslo universitetssjukhus en klinisk studie som kombinerar Bionors hiv-vaccin Vacc-4x med Eurocines vaccinadjuvans.

Vacc-4x är ett vaccin som bygger på fyra syntetiska, något modifierade, peptidsekvenser från delar av hiv-viruset. Bionors vaccin har i tidigare studier visat sig minska virusmängden då det ges som injektion men bolaget vill nu utvärdera effekterna vid nasal dosering. Eurocines adjukvansteknik Endocine ska förstärka immunsvaret till vaccinantigen som ges nasalt.

– Vi är glada att patienterna generellt har varit mycket positiva till att delta i denna studie, säger professor Dag Kvale, huvudprövare vid Oslo universitetssjukhus, i ett pressmeddelande. Vi hoppas att nasal vaccinering kan göra en potentiellt ny klass av hiv-behandling ännu enklare att administrera.

I studien, som är enkelblind och placebokontrollerad, ingår 24 hiv-patienter som löpande behandlas med antiretroviral behandling. Arton patienter av dessa kommer att få Vacc-4x tillsammans med Endocine i tre olika dosgrupper medan de resterande sex patienterna enbart får Endocine.

Studien beräknas vara klar under första kvartalet 2012.

Copyright 2014 Mentor Communication

Tänk på att du själv ansvarar för innehållet i din artikelkommentar som står utanför vårt ansvarigutgivarskap.

SENASTE NYTT

 • dna-468x200Lanserar första genetikkartan över Sverige

  SciLifeLab lanserar idag den första kartan över den genetiska variationen hos Sveriges befolkning.

 • möte-diskussion-data-468x200Pfizer drar tillbaka artiklar

  Utredning visar att sex artiklar om onkologi från läkemedelsjätten Pfizer innehåller förfalskade data. En av personerna bakom forskningen har lämnat bolaget.

 • Läkemedelskandidaten vadimezan visar inte tillräckligt bra resultat och Novartis stoppar nu fas III-studien.Lägger ner utvecklingen av CicloMulsion

  Ytterligare motgångar för NeuroVive. Läkemedelskandidaten CicloMulsion nådde inte primära målet i fas II.

 • forskare_482x200Medivir ändrar fokus

  En stor omorganisation medför att ett 30-tal anställda kommer att sägas upp från Medivir, som drar ner på tidig forskning och lägger allt fokus på onkologi

 • antikropp_blod_200x140Hansa inleder ny studie

  Första patienten har nu fått behandling i Hansa Medicals nya fas II-studie på den autoimmuna sjukdomen trombotisk trombocytopen purpura.

 • pengaregn_482x170Pengaregn över forskare

  Långvariga infektioner, smärta och mitokondriernas genuttryck är några av de ämnen som delar på pengarna när Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse delar ut 752 miljoner kronor till 22 svenska forskningsprojekt.

 • nobelpris-kemi-200x140Nobelpriset i kemi till världens minsta maskiner

  Kemipriset delas mellan tre forskare för deras arbete med design och syntes av molekylära maskiner, som bland annat har väckt stort intresse inom medicinsk forskning.

 • pengar-pil-neråt-200x140Ger upp försäljningsmål

  AstraZeneca kommer inte att uppnå försäljningsmålen för blodproppshämmaren Brilinta, meddelar bolaget.

 • sparken-lamnar-200-x-140Ledamot i Diamyd avgår efter insiderhandel

  Fredrik Åhlander begär utträde ur bolagets styrelse.

 • Yoshinori-autofagiPrisar autofagi

  Årets nobelpristagare i fysiologi eller medicin är den japanska cellbiologen Yoshinori Ohsumi. Han tilldelas utmärkelsen för sina upptäckter om cellens maskineri för autofagi.