DETTA ÄR EN UTSKRIFT FRÅN LIFE SCIENCE SWEDEN
Artikelns webbadress: http://www.lifesciencesweden.se/forskning/kliniska-studier/framat-for-follicum/

Framåt för Follicum

Planerar att starta upp kliniska studier med sin hårväxtbehandling under hösten, säger bolagets vd Jan Alenfall.

Det Lundabaserade forskningsföretaget Follicum meddelade under måndagen 9 mars lovande resultat från en nyligen avslutad preklinisk studie. Där testades bolagets läkemedelskandidat FOL-005 på human hud som transplanterats till möss med nedsatt immunförsvar, SCID-möss. Resultaten visar att behandlingen inhiberar hårsäckarna och därmed minskar hårtillväxten kraftigt.

FOL-005 har sedan tidigare visat sig ha både en hårtillväxtstimulerande, och -hämmande effekt i prekliniska studier. Hur det blir beror på i vilken preklinisk modell som har använts. I möss där de behandlade hårsäckarna befann sig i vilofas hade FOL-005 en stimulerande effekt. Hos hud från friska personer där hårsäckarna är i tillväxtfas har substansen dock visat sig ha en hämmande effekt.

Den nyligen avslutade prekliniska studien är ett steg på vägen mot bolagets mål att starta upp en klinisk fas I/II-studie under hösten för att studera säkerhet och effekt av FOL-005. Först krävs det dock ett godkännande från läkemedelsverket.

– Vi avser att ha ett möte med ett europeiskt läkemedelsverk om någon månad för att diskutera hur vi planerar att lägga upp studien och för att se vad som krävs för ett godkännande. Planen är att skicka in en ansökan om tillstånd för studien framåt hösten, säger Jan Alenfall, vd på Follicum.

Innan dess väntar toxikologiska studier för att utvärdera substansens effekt vid en längre behandling.

– Nytt hår växer inte ut över en natt så för att kunna utvärdera effekten hos människor måste vi få tillstånd för längre behandlingsperioder i de kliniska studierna.

Den prekliniska utvecklingen stöds bland annat genom pengar som togs in genom en emission under hösten. Den delades i två delar: den inledande emissionen samt teckningsoptioner.

– Genom emissionen tog vi in 28 miljoner kronor före emissionskostnader. Inlösenperioden för teckningsoptionerna är i höst. Om aktieägarna väljer att teckna dem så kan vi tillföras ytterligare 10,5 miljoner kronor som mest, säger Jan Alenfall.

Follicum noterades i november 2014 på Aktietorget.

Läs mer om Follicum.

Copyright 2014 Mentor Communication

Tänk på att du själv ansvarar för innehållet i din artikelkommentar som står utanför vårt ansvarigutgivarskap.

SENASTE NYTT

 • Jan NilssonHan tar över på CombiGene

  Jan Nilsson från NeuroVive är ny vd på genterapibolaget.

 • affarsman-vd-chef-200x140Immunicum byter vd

  Carlos de Sousa tar över rodret på biotechbolaget efter Jamal El-Mosleh.

 • avtal-skaka-hand-200x140Smile stärker teamet

  Lina Boreson tar plats som affärsrådgivare på life science-inkubatorn Smile, som bytte namn från Lund Life Science Incubator i maj.

 • peter-zerhouni-pengar-indexTar in 250 miljoner

  - Klinisk utveckling i sen fas kostar mycket pengar och därför väljer vi att noteras just nu, säger Peter Zerhouni, vd på Index Pharmaceuticals som genomför en emission för att finansiera bolagets kliniska fas IIb-studie med läkemedelskandidaten cobitolimod mot ulcerös kolit.

 • gammal-alzheimer-200-x-140Lägger ner alzheimerprojekt

  Alzinovas partner drar sig ur projekt kring diagnostik av Alzheimers sjukdom.

 • patient-lakare-klinisk-studie-200x140Nytt i ledningen på Kancera

  Niclas Brynne leder bolagets kliniska utveckling.

 • mote-innovationsrad-468-x-200Ny arbetsmodell ska ge nya bolag

  - Jag är säker på att alla större företag har idéer som de av strategiska skäl väljer att inte vidareutveckla på egen hand, säger Magnus Björsne från AstraZeneca, som i ett nytt Vinnova-finansierat pilotförsök ska bidra med nedlagda innovationer som kan leda till nya bolag.

 • avtalBioArctic samarbetar med Abbvie

  Utvecklar nya behandlingar mot Parkinsons sjukdom.

 • Pontus-Forsell-AlzeCure-Jersey-468x200Visar lovande ny mekanism mot alzheimer

  ”Vi är nära ett genombrott i kampen mot Alzheimers sjukdom.” Det var budskapet från Pontus Forsell, forskningschef på AlzeCure, vid mötet 17th International Conference on Alzheimer’s Drug Discovery som just avslutats i Jersey City, New Jersey.

 • Magnus-Ahlgren-varumarke-PRVVarumärke en het fråga för läkemedelsbolagen

  - Det får inte vara förväxlingsbart med tidigare varumärken och heller inte väcka anstöt eller bryta mot lagen, säger Magnus Ahlgren, juristchef på PRV:s design- och varumärkesavdelning, om vad man bör tänka på när man väljer varumärke för sitt läkemedel.