DETTA ÄR EN UTSKRIFT FRÅN LIFE SCIENCE SWEDEN
Artikelns webbadress: http://www.lifesciencesweden.se/forskning/samband-mellan-sminkamne-och-diabetes/

Samband mellan sminkämne och diabetes

Ny forskning från Uppsala universitet visar på ett samband mellan ftalater och typ 2-diabetes.

Ftalater är ett ämne som vi ofta exponeras för i vardagen och används ofta som mjukgörare i plast men också i kosmetika, egenvårdsprodukter, doftljus och bläck. Nu visar en färsk studie genomförd vid Uppsala universitet att ämnet kan öka risken för att utveckla typ 2-diabetes hos äldre.

De aktuella resultaten kommer från en genomgång av nya uppgifter från den så kallade Pivus-studien, som omfattar över 1 000 kvinnor och män i 70 års åldern i Uppsala. Uppsalainvånarna har under en tid lämnat blodprov vid en hälsokontroll och dessa prov har en forskargrupp nu analyserat för att undersöka förekomsten av nedbrytningsprodukter som bildas när kroppen bryter ner olika miljögifter. Forskarna fann ett samband mellan halten av ftalater och förekomst av diabetes hos individerna även när forskarna hade tagit hänsyn till fetma, blodfetter, rökning och motionsvanor.

– Även om våra resultat måste bekräftas i fler studier ger de stöd för hypotesen att vissa miljökemikalier kan bidra till uppkomsten av diabetes, säger Monica Lind, docent i miljömedicin vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften Diabetes Care.

Copyright 2014 Mentor Communication

Tänk på att du själv ansvarar för innehållet i din artikelkommentar som står utanför vårt ansvarigutgivarskap.

SENASTE NYTT

 • äggstockPositivt i studie på äggstockscancer

  AstraZenecas läkemedel olaparib visar upp lovande resultat i fas III.

 • frankrike_flagga200x140NeuroVive lägger ner franskt dotterbolag

  Den avslutade utvecklingen av läkemedelskandidaten CicloMulsion leder till att NeuroVive lägger ner sitt dotterbolag i Lyon.

 • dna-468x200Lanserar första genetikkartan över Sverige

  SciLifeLab lanserar idag den första kartan över den genetiska variationen hos Sveriges befolkning.

 • möte-diskussion-data-468x200Pfizer drar tillbaka artiklar

  Utredning visar att sex artiklar om onkologi från läkemedelsjätten Pfizer innehåller förfalskade data. En av personerna bakom forskningen har lämnat bolaget.

 • Läkemedelskandidaten vadimezan visar inte tillräckligt bra resultat och Novartis stoppar nu fas III-studien.Lägger ner utvecklingen av CicloMulsion

  Ytterligare motgångar för NeuroVive. Läkemedelskandidaten CicloMulsion nådde inte primära målet i fas II.

 • forskare_482x200Medivir ändrar fokus

  En stor omorganisation medför att ett 30-tal anställda kommer att sägas upp från Medivir, som drar ner på tidig forskning och lägger allt fokus på onkologi

 • antikropp_blod_200x140Hansa inleder ny studie

  Första patienten har nu fått behandling i Hansa Medicals nya fas II-studie på den autoimmuna sjukdomen trombotisk trombocytopen purpura.

 • pengaregn_482x170Pengaregn över forskare

  Långvariga infektioner, smärta och mitokondriernas genuttryck är några av de ämnen som delar på pengarna när Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse delar ut 752 miljoner kronor till 22 svenska forskningsprojekt.

 • nobelpris-kemi-200x140Nobelpriset i kemi till världens minsta maskiner

  Kemipriset delas mellan tre forskare för deras arbete med design och syntes av molekylära maskiner, som bland annat har väckt stort intresse inom medicinsk forskning.

 • pengar-pil-neråt-200x140Ger upp försäljningsmål

  AstraZeneca kommer inte att uppnå försäljningsmålen för blodproppshämmaren Brilinta, meddelar bolaget.