DETTA ÄR EN UTSKRIFT FRÅN LIFE SCIENCE SWEDEN
Artikelns webbadress: http://www.lifesciencesweden.se/jobb-karriar/agare-vill-byta-ut-astra-zenecas-ledning/

Ägare vill byta ut Astra Zenecas ledning

Är missnöjda med hur bolaget sköts.

Den amerikanska tidningen Financial Times rapporterade i går, måndag, att aktieägarna i Astra Zeneca är missnöjda med ledningen i bolaget och kan komma att kräva att delar av ledningsgruppen, inklusive koncernchefen och vd:n David Brennan, byts ut vid bolagsstämman den 26 april.

Anledningen ska vara att ledningen inte har agerat tillräckligt för att täcka upp de kommande patentutgångar som bolaget har stått och står inför. Under David Brennans sex år på vd-posten har Astra Zeneca gjort ett större förvärv då läkemedelsjätten köpte upp forskningsbolaget Medimmune för 15,6 miljarder dollar år 2007, något som setts som en flopp som kostade mer än det var värt enligt Financial Times.

Även svenska medier som Dagens Industri har rapporterat om aktieägarnas planer på att byta ut ledningen och nämner finanschefen Simon Lowth och försäljningschefen Tony Zook som möjliga efterträdare.

Den första mars meddelade Astra Zenecas styrelseordförande Louis Schweitzer att han lämnar ordförandeklubban den 1 september 2012. Leif Johansson, tidigare vd för fordonstillverkaren Volvo och i dag styrelseordförande för den globala telekomjätten LM Ericsson, föreslås bli hans efterträdare. Vid årsstämman i april kommer aktieägarna att ta beslut om förslaget.

Copyright 2014 Mentor Communication

Tänk på att du själv ansvarar för innehållet i din artikelkommentar som står utanför vårt ansvarigutgivarskap.

SENASTE NYTT