DETTA ÄR EN UTSKRIFT FRÅN LIFE SCIENCE SWEDEN
Artikelns webbadress: http://www.lifesciencesweden.se/kop-av-bolag-produkt-eller-teknologi/action-pharma-i-jatteaffar-med-amerikanskt-bolag/

Action Pharma i jätteaffär med amerikanskt bolag

Säljer läkemedelskandidat till Abbott för 743 miljoner kronor.

Det danska forskningsföretaget Action Pharma säljer sin läkemedelskandidat AP214 till den amerikanska läkemedelsjätten Abbott. Köpeskillingen är 110 miljoner amerikanska dollar, motsvarande 743 miljoner svenska kronor.

AP214 utvecklas för förebyggande behandling av akuta njurskador som kan uppstå i samband med större kirurgiska ingrepp på hjärtat. Läkemedelskandidaten befinner sig i dag i klinisk fas II och bolaget presenterade positiva resultat från en fas IIb-studie i september 2011. Preparatet utvecklades till en början av det danska läkemedelsföretaget Zealand Pharma men inlicencierades till Action Pharma under 2003.

Genom det aktuella förvärvet får Abbott globala rättigheter för att utveckla och kommersialisera preparatet för behandling av akuta njurskador och andra relevanta indikationer och kommer att stå för de fortsatta kostnaderna relaterade till utveckling och kommersialisering. I utbyte får Action Pharma 110 miljoner dollar i en engångsbetalning men har inte rätt till varken ytterligare milstopsersättningar eller royalties på framtida försäljning.

I samband med att det nya avtalet tecknas upphör avtalet mellan Action Pharma och Zealand Pharma att gälla. Zealand Pharma får genom affären 11 miljoner dollar, motsvarande 74,3 miljoner svenska kronor, av Action Pharma och får rätt till en ensiffrig procentdel i royalties på Abbotts framtida försäljning.

Sunstone Capital är
största ägare i både Action Pharma och Zealand Pharma och Peter Benson, managing partner i Sunstone Life Science Ventures, ser affären som en positiv nyhet inte bara för de inblandade bolagen utan för hela biotekniksektorn.

– Action Pharmas försäljning av AP214 till Abbott är inte bara viktig för oss som investerare. Det är en god nyhet för hela den skandinaviska bioteknikbranschen, som efter några år i en karg omvärld börjar se en helt ny aktivitet bland de köpande läkemedelsbolagen. Affären visar också att biotekniksamarbeten mellan mindre bolag kan tillföra globala resultat och inte minst – att det kan tjänas pengar på bioteknikinvesteringar, säger han i ett pressmeddelande.

Copyright 2014 Mentor Communication

Tänk på att du själv ansvarar för innehållet i din artikelkommentar som står utanför vårt ansvarigutgivarskap.

SENASTE NYTT

 • pengaregn-dollarBMS köper Stockholmsbolag

  Läkemedelsjätten köper Cormorant Pharmaceuticals i miljardaffär.

 • avtalAstra ingår avtal med Aspen

  AstraZeneca ingår kommersialiseringsavtal med Aspen för produktportföljen inom anestetika.

 • probiotika-lactobacillus-200-x-140Probi förvärvar Nutraceutix

  Probiotikabolaget förvärvar Nutraceutix och ökar sin närvaro i Nordamerika samt offentliggör företrädesrättsemission om cirka 600 miljoner kronor.

 • recipharm-pengar-468-x-200Recipharm slutför köp

  Slutför förvärv av Kemwells verksamheter i USA och Sverige och genomför emission.

 • Elekta_VersaHD_69_468x200Turkisk investering i Elektautrustning

  Turkiska Medicana Health Group investerar 10 miljoner euro i utrustning för cancerbehandling från Elekta.

 • kronor-pengar-468x200Vill köpa Vivoline

  Xvivo lämnar in bud på medtechbolaget, som rekommenderas av styrelsen.

 • Recipharm_200x140Utför förvärv i tre länder

  Kontraktstillverkaren Recipharm köper verksamheter i Sverige, USA och Indien.

 • avtalNu slutförs köpet

  98,3 procent av aktieägarna i diagnostikbolaget Allenex har accepterat CareDx bud.

 • Shaun-Grady-468x220”Vår strategi har blivit mer fokuserad”

  Förra årets köp av en majoritetsandel i Acerta Pharma, det pågående mRNA-samarbetet med Moderna och förvärvet av andningsvägsverksamheten på Takeda och Almirall är några av flera affärer som AstraZeneca har genomfört den senaste tiden. Life Science Sweden träffade Shaun Grady, Head of Business Development, för att höra mer om företagets strategi.

 • plånbok-betala-pengar-200x140Växer inom medtech

  Addlife utökar affärsområdet medtech genom förvärv av V-Tech och Esthe-Tech.