DETTA ÄR EN UTSKRIFT FRÅN LIFE SCIENCE SWEDEN
Artikelns webbadress: http://www.lifesciencesweden.se/kronikor/snart-gor-vi-genetiska-tester-pa-apoteket/

Snart gör vi genetiska tester på Apoteket

Personliga läkemedel är ett honnörsord och framtiden inom läkemedelsvärlden. Vi har länge känt till att patienter svarar olika på en och samma läkemedelsbehandling, men varför är fortfarande till stora delar oklart.
Vi vet i dag att genetiska faktorer står för 20 till 40 procent av de skillnader som finns mellan individer när det gäller reaktioner på och ämnesomsättning av läkemedel. Men hur förvaltar vi denna kunskap? Hur omsätter vi den i praktisk verklighet?

Trycket på läkemedelsindustrin
att finna personliga mediciner istället för traditionella en-för-alla piller växer för varje dag som går.
Läkemedelsindustrin har gjort stora framsteg när det gäller att förstå hur olika läkemedelspreparat utövar sin terapeutiska effekt och identifiera patientgrupper med exempelvis genetiska tester som sannolikt svarar bättre eller sämre på en viss behandling.

Läkemedelsindustrin för idag
också en dialog i flera länder om att koppla priset på vissa läkemedel mot visad terapeutisk effekt i varje enskilt patientfall. Särskilt aktuellt är detta för nya och dyra cancerläkemedel.
Personliga läkemedel är både för stort och viktigt för läkemedelsindustrin om företagen objektivt ska kunna utveckla dem själva.
Vi behöver fler aktörer för att göra personliga mediciner till en så utbredd verklighet som möjligt inom en snar framtid.

I USA har en stor tredjepartsadministratör av
receptbelagda läkemedel, Medco Health Solutions, givit sig in i leken. I februari annonserade de uppköpet av DNA Direct, ett företag för genetisk rådgivning kring mediciner till patienter och andra parter.

De skräder inte orden utan uttrycker sig rakt på sak: »För högre precision i sjukvården med förbättrad klinisk behandling och lägre kostnad.« DNA Direct har idag mer än 2 000 certifierade genetiska tester med support som patienter och läkare kan använda för att bestämma behandlingsterapier.
Medco själva bedriver också farmakogenetisk forskning med testprogram för exempelvis tamoxifen och warfarin.

Var Sveriges integrerade funktion för hantering av farmakogenetiska data för förskrivning av receptbelagda läkemedel befinner sig och kommer att se ut i framtiden är intressanta frågor.
Om inte sjukvården tar bollen kommer säkerligen det avreglerade apoteksmonopolet att se en intressant service att ge till alla patienter som vill veta hur väl en behandling passar dem.

Copyright 2014 Mentor Communication

Tänk på att du själv ansvarar för innehållet i din artikelkommentar som står utanför vårt ansvarigutgivarskap.

SENASTE NYTT

 • Cecilia LunellTrepartsöverläggningar – den viktigaste parten saknas

  Trepartsöverläggningarna bygger på goda intentioner men behöver utvecklas för att fullt ut komma Sveriges patienter till gagn, skriver Cecilia Lunell, kommunikationskonsult på Narva.

 • SDS-statistiker-200x140Norrmännen storsatsar på life science

  Norge ger oss ett perspektiv från ett land som inte är så olikt vårt men som saknar Sveriges traditioner inom life science-området. Ändå storsatsar man, skriver Anna Törner, vd SDS.

 • Malin-Parkler-200x140Mitt bidrag till en långsiktig god vård i Sverige

  Sverige har goda förutsättningar för att stå sig i internationell konkurrens men det krävs mer än detta för att bli en vinnare, skriver Malin Parkler, vd Pfizer Sverige.

 • Ingrid HeathLåt oss slippa fler påtvingade grupparbeten

  I verkligheten har de individer och företag som sitter på idéerna som ska lyfta Sverige inte alltid behov av ett grupparbete, skriver Ingrid Heath, vice vd Sweden Bio, som menar att ökad samverkan ska ses som ett medel, inte som mål.

 • Jenni_Nordborg200x140Spjutspets i digitalisering av vård och omsorg

  Det blir svårt att i framtiden möta medborgarnas förväntningar om det inte sker förändringar i digitaliseringen av sjukvården, skriver Jenni Nordborg, direktör och avdelningschef Hälsa på Vinnova.

 • Ingrid Heath”Amerikanerna undrar vad vi har för visioner”

  Vi tycks ha blivit så vana vid pengabrist och motgångar att alla frågor handlar om hur länge du överlever, inte om vad du har för visioner, skriver Ingrid Heath, vice vd Sweden Bio.

 • Anna-Lefevre-Skjoldebrand_200x140"Upphandling är mer än en produkt"

  Upphandlingar borde fokusera på kostnaden för hela behandlingen istället för att få till ett så lågt pris som möjligt, skriver Anna Lefevre Skjöldebrand, vd på Swedish Medtech.

 • Anna Nilsson VindefjärdDet är dags för långsiktig politik

  Tillsammans måste vi få politikerna att inse vikten av högre utbildning, forskning och innovation, skriver Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare Forska Sverige.

 • Ingrid HeathSatsa gärna, men satsa rätt

  Behoven inom både akademin och sjukvården är oändliga och det är omöjligt att lösa alla problem med hjälp av en satsning på life science, skriver Ingrid Heath, vice vd Sweden Bio.

 • Anders Blanck 200x140Att slåss mot väderkvarnar

  Om vi vill få en vård i världsklass bör kraften ägnas åt annat än att slåss för generisk förskrivning, skriver Anders Blanck, vd Lif.