DETTA ÄR EN UTSKRIFT FRÅN LIFE SCIENCE SWEDEN
Artikelns webbadress: http://www.lifesciencesweden.se/kronikor/snart-gor-vi-genetiska-tester-pa-apoteket/

Snart gör vi genetiska tester på Apoteket

Personliga läkemedel är ett honnörsord och framtiden inom läkemedelsvärlden. Vi har länge känt till att patienter svarar olika på en och samma läkemedelsbehandling, men varför är fortfarande till stora delar oklart.
Vi vet i dag att genetiska faktorer står för 20 till 40 procent av de skillnader som finns mellan individer när det gäller reaktioner på och ämnesomsättning av läkemedel. Men hur förvaltar vi denna kunskap? Hur omsätter vi den i praktisk verklighet?

Trycket på läkemedelsindustrin
att finna personliga mediciner istället för traditionella en-för-alla piller växer för varje dag som går.
Läkemedelsindustrin har gjort stora framsteg när det gäller att förstå hur olika läkemedelspreparat utövar sin terapeutiska effekt och identifiera patientgrupper med exempelvis genetiska tester som sannolikt svarar bättre eller sämre på en viss behandling.

Läkemedelsindustrin för idag
också en dialog i flera länder om att koppla priset på vissa läkemedel mot visad terapeutisk effekt i varje enskilt patientfall. Särskilt aktuellt är detta för nya och dyra cancerläkemedel.
Personliga läkemedel är både för stort och viktigt för läkemedelsindustrin om företagen objektivt ska kunna utveckla dem själva.
Vi behöver fler aktörer för att göra personliga mediciner till en så utbredd verklighet som möjligt inom en snar framtid.

I USA har en stor tredjepartsadministratör av
receptbelagda läkemedel, Medco Health Solutions, givit sig in i leken. I februari annonserade de uppköpet av DNA Direct, ett företag för genetisk rådgivning kring mediciner till patienter och andra parter.

De skräder inte orden utan uttrycker sig rakt på sak: »För högre precision i sjukvården med förbättrad klinisk behandling och lägre kostnad.« DNA Direct har idag mer än 2 000 certifierade genetiska tester med support som patienter och läkare kan använda för att bestämma behandlingsterapier.
Medco själva bedriver också farmakogenetisk forskning med testprogram för exempelvis tamoxifen och warfarin.

Var Sveriges integrerade funktion för hantering av farmakogenetiska data för förskrivning av receptbelagda läkemedel befinner sig och kommer att se ut i framtiden är intressanta frågor.
Om inte sjukvården tar bollen kommer säkerligen det avreglerade apoteksmonopolet att se en intressant service att ge till alla patienter som vill veta hur väl en behandling passar dem.

Copyright 2014 Mentor Communication

Tänk på att du själv ansvarar för innehållet i din artikelkommentar som står utanför vårt ansvarigutgivarskap.

SENASTE NYTT