hanna_allvarlig_roche

Känslor är också viktigt

Avancerad sjukvård behövs och ständig innovation är nödvändig. Men sett ut ett folkhälsoperspektiv, om flest antal människor skulle få hjälp till en rimlig kostnad, finns en outnyttjad nyckel till bättre hälsa. Det vore att på allvar förstå och ta hänsyn till människors känsloliv. De komplexa mekanismer bakom psykisk ohälsa, missbruk och vad som får en… Read more »

Hanna Brodda, chefredaktör Life Science Sweden

Rädslan för digital kommunikation släpper

Det är inte bara vården som ligger efter samhället i övrigt. Även bolagen som tillverkar medicinska behandlingar har en lång väg kvar att gå innan de adapterat alla de fördelar som digitaliseringen för med sig. Allt fler bolag har i varje fall påbörjat resan. Den digitala utvecklingen har för de behandlingsutvecklande bolagen, precis som för… Read more »


Lisa von Garrelts

Ackumulerad förväntan

Bra idéer växer på träd, problemet är bara att många av dem trillar av gren rätt ner i en byrålåda, skriver Life Science Swedens chefredaktör Lisa von Garrelts.

Lisa von Garrelts

Nu är det upp till bevis

Näringsminister Mikael Damberg har varit tydlig med att life science-sektorn är en av de allra viktigaste i Sverige. Nu vill vi att detta syns i budgetproppen, skriver Life Science Swedens chefredaktör Lisa von Garrelts.


Ingrid_Helnder_200x100

Pengajakten måste börja på hemmaplan

“Att sälja sig in själv till investerare av olika slag borde vara en lika naturlig del i verksamheten som att utveckla nya substanser och produkter”, skriver Life Science Swedens chefredaktör Ingrid Helander.

Helander_200x140

Tack för kakan, men vem ska betala?

“Det är naturligtvis mycket glädjande att man vill satsa och investera i life science, men det är inte utan att frågetecknen hopar sig”, skriver Life Science Swedens chefredaktör Ingrid Helander, och ställer sig bland annat frågan hur satsningarna ska betalas och hur de nya läkemedel och produkter som utvecklas ska komma patienterna till godo.

Helander_200x140

För tidigt att blåsa faran över

Det akuta uppköpshotet verkar för stunden avvärjt och forskarna på Astrazeneca kan fortsätta trampa Rue de Pascal. Men pressen det närmaste halvåret blir stor för bolaget att visa att den inslagna vägen också leder till resultat, skriver Ingrid Helander.

Helander_frilagd_105x135

“Försvaga inte kedjan med dålig planering”

Kräftgången för kliniska studier i Sverige har pågått ett bra tag nu. Från toppåret 2007 då Läkemedelsverket fick in 440 ansökningar om kliniska prövningar har antalet sjunkit sakta men säkert. Men kanske är trenden på väg att vända enligt färska siffror från myndigheten. Det återstår att se. Som bekant har Sveriges falnande attraktionskraft som prövningsland också fört… Read more »