DETTA ÄR EN UTSKRIFT FRÅN LIFE SCIENCE SWEDEN
Artikelns webbadress: http://www.lifesciencesweden.se/ledare/kanslor-ar-ocksa-viktigt/

Känslor är också viktigt

Avancerad sjukvård behövs och ständig innovation är nödvändig. Men sett ut ett folkhälsoperspektiv, om flest antal människor skulle få hjälp till en rimlig kostnad, finns en outnyttjad nyckel till bättre hälsa. Det vore att på allvar förstå och ta hänsyn till människors känsloliv. De komplexa mekanismer bakom psykisk ohälsa, missbruk och vad som får en människa att ta hälsosammare beslut. Mer forskning behövs kring hur beteenden ändras, och resultaten måste sedan sättas i praktik, helst vid varje läkarbesök.

Leaf räknar steg, mäter sömn och mindfulness. Framför allt gör den träning roligare.

Leaf räknar steg, mäter sömn och mindfulness. Framför allt gör den träning roligare.

Som det är i dag går det åt fel håll. Livstilsförändringar finns fortfarande inte med bland rubrikerna på största läkarprogrammet inför terminsstarten 2017. Sveriges enda professor i hälsoinriktad beteendeforskning Stephan Rössner går i pension och ersätts inte.

Ansvaret för hälsa och friskvård i Sverige läggs istället på privata eller ideella initiativ.  Företagshälsovård, ITrim, Friskis och Svettis och Anonyma Alkoholister förväntas ta hand om folkets fetma, smärta och missbruk.

När det i de flesta fall är vårdpersonalen som förr eller senare sitter öga mot öga, ensamma i ett rum med personen med det växande problemet. Där pedagogiska provresultat, diagnoser eller trauman, kopplade till alkoholkonsumtion eller andra destruktiva beteenden, kan diskuteras. Det är där och då förändring kan ske. Vården har lyckade evidensbaserade insatser för livsstilsförändringar, läs bland annat mer om Riddarkliniken 1 på sidan 12, men de används för lite.

Mycket av tekniken som finns i dag kan stödja människors arbete med förändring. Men den används för lite.

Jag har själv suttit i möte med representanter från Folkhälsomyndigheten, som föraktfullt fnyst åt de nya hälsoapparna. Men faktum är, att allt fler läkemedelsbehandlingar, stöds av en viktig app. Steget från online-terapi, som idag är en vetenskapligt validerad metod vid bland annat sociala fobier och depression, till appen, har i många projekt redan tagits. Nu borde terapi eller stöd i telefonen vara standard vid de flesta typer av behandlingar av missbruk, psykiska problem och välfärdssjukdomar. Läkemedel förskrivs, men utan stödjande app eller välgörande återbesök.

En förståelse för hur den komplexa livsgnistan egentligen fungerar. Det är att ha patienten i centrum.

 

Copyright 2014 Mentor Communication

Tänk på att du själv ansvarar för innehållet i din artikelkommentar som står utanför vårt ansvarigutgivarskap.

SENASTE NYTT

 • hanna_allvarlig_rocheKänslor är också viktigt

  Avancerad sjukvård behövs och ständig…

 • Hanna Brodda, chefredaktör Life Science SwedenRädslan för digital kommunikation släpper

  Det är inte bara vården som ligger efter…

 • Lisa von GarreltsAckumulerad förväntan

  Bra idéer växer på träd, problemet är bara att många av dem trillar av gren rätt ner i en byrålåda, skriver Life Science Swedens chefredaktör Lisa von Garrelts.

 • Lisa von GarreltsNu är det upp till bevis

  Näringsminister Mikael Damberg har varit tydlig med att life science-sektorn är en av de allra viktigaste i Sverige. Nu vill vi att detta syns i budgetproppen, skriver Life Science Swedens chefredaktör Lisa von Garrelts.

 • felicia-200x140Hur mycket får ett genombrott kosta?

  Samhället kan inte förlita sig på företagens goda vilja – den kommersiella modellen måste fungera, skriver Life Science Swedens chefredaktör Felicia Lindberg.

 • Helander_200x140Hög tid att ta tillbaka tron på vetenskapen

  "När politiker slutar basera sina beslut på vetenskapliga rön till förmån för magkänsla har vi ett allvarligt problem", skriver Life Science Swedens chefredaktör Ingrid Helander.

 • Ingrid_Helnder_200x100Pengajakten måste börja på hemmaplan

  "Att sälja sig in själv till investerare av olika slag borde vara en lika naturlig del i verksamheten som att utveckla nya substanser och produkter", skriver Life Science Swedens chefredaktör Ingrid Helander.

 • Helander_200x140Tack för kakan, men vem ska betala?

  "Det är naturligtvis mycket glädjande att man vill satsa och investera i life science, men det är inte utan att frågetecknen hopar sig", skriver Life Science Swedens chefredaktör Ingrid Helander, och ställer sig bland annat frågan hur satsningarna ska betalas och hur de nya läkemedel och produkter som utvecklas ska komma patienterna till godo.

 • Ingrid_Helnder_200x100Nära och kära kan inte bära entreprenörsbolagen

  "Många av de unga bolagen överlever inte på längre sikt."

 • Helander_200x140För tidigt att blåsa faran över

  Det akuta uppköpshotet verkar för stunden avvärjt och forskarna på Astrazeneca kan fortsätta trampa Rue de Pascal. Men pressen det närmaste halvåret blir stor för bolaget att visa att den inslagna vägen också leder till resultat, skriver Ingrid Helander.