DETTA ÄR EN UTSKRIFT FRÅN LIFE SCIENCE SWEDEN
Artikelns webbadress: http://www.lifesciencesweden.se/nyheter/immunovia-traffar-ratt-med-biomarkorer-for-sle/

Immunovia träffar rätt med test för SLE

En ny studie visar att Immunovias biomarkörer kan särskilja SLE från tre andra vanliga autoimmuna sjukdomar, något som kan bli viktigt för SLE-patienter i framtiden.

Mer än 50 procent av SLE-patienterna får fel diagnos när de möter sjukvården. Detta beror till stor del på svårtolkade testresultat. Immunovia har utvecklat en specifik teknik, Immray, som med blodbaserade biomarkörsignaturer kan skilja ut SLE från andra autoimmuna sjukdomar som reumatoid artrit, Sjögrens syndrom och vaskulit, som har samma eller liknande symtom.

Nu har en studie som Immunova gjort tillsammans med Idea center vid Lunds universitet slutförts. Där har man testat Immrays förmåga att diagnostisera SLE och resultaten visar god noggrannhet. Med 95 procents, 84 procents och 99 procents noggrannhet kunde metoden detektera SLE gentemot reumatoid artrit, Sjögrens syndrom och vaskulit. Mot friska kontrollpersoner låg nivån på 99 procent.

– Denna studie visar extremt höga värden för den differentiella diagnosen av SLE, som är en av de svåraste diagnoserna av alla autoimmuna sjukdomar att ställa, säger Christer Wingren, CTO på Immunovia.

Företaget kommer nu att initiera nya studier för att kunna validera Immrays biomarkörs-signaturer.

Immunovia grundades 2007 av forskare från Institutionen för immunteknologi vid Lunds universitet och Create health, strategiskt centrum för translationell cancerforskning i Lund, Sverige. De utvecklar analyser av blod och översättning av informationen så att den går att använda kliniskt, som för att ställa diagnos på sjukdomar som cancer, eller autoimmuna sjukdomar. Immray, Immunovias centrala teknik, baseras på analys av mikroarrayer av biomarkörantikroppar.

Copyright 2014 Mentor Communication

Tänk på att du själv ansvarar för innehållet i din artikelkommentar som står utanför vårt ansvarigutgivarskap.

SENASTE NYTT