DETTA ÄR EN UTSKRIFT FRÅN LIFE SCIENCE SWEDEN
Artikelns webbadress: http://www.lifesciencesweden.se/nyheter/immunovia-traffar-ratt-med-biomarkorer-for-sle/

Immunovia träffar rätt med test för SLE

En ny studie visar att Immunovias biomarkörer kan särskilja SLE från tre andra vanliga autoimmuna sjukdomar, något som kan bli viktigt för SLE-patienter i framtiden.

Mer än 50 procent av SLE-patienterna får fel diagnos när de möter sjukvården. Detta beror till stor del på svårtolkade testresultat. Immunovia har utvecklat en specifik teknik, Immray, som med blodbaserade biomarkörsignaturer kan skilja ut SLE från andra autoimmuna sjukdomar som reumatoid artrit, Sjögrens syndrom och vaskulit, som har samma eller liknande symtom.

Nu har en studie som Immunova gjort tillsammans med Idea center vid Lunds universitet slutförts. Där har man testat Immrays förmåga att diagnostisera SLE och resultaten visar god noggrannhet. Med 95 procents, 84 procents och 99 procents noggrannhet kunde metoden detektera SLE gentemot reumatoid artrit, Sjögrens syndrom och vaskulit. Mot friska kontrollpersoner låg nivån på 99 procent.

– Denna studie visar extremt höga värden för den differentiella diagnosen av SLE, som är en av de svåraste diagnoserna av alla autoimmuna sjukdomar att ställa, säger Christer Wingren, CTO på Immunovia.

Företaget kommer nu att initiera nya studier för att kunna validera Immrays biomarkörs-signaturer.

Immunovia grundades 2007 av forskare från Institutionen för immunteknologi vid Lunds universitet och Create health, strategiskt centrum för translationell cancerforskning i Lund, Sverige. De utvecklar analyser av blod och översättning av informationen så att den går att använda kliniskt, som för att ställa diagnos på sjukdomar som cancer, eller autoimmuna sjukdomar. Immray, Immunovias centrala teknik, baseras på analys av mikroarrayer av biomarkörantikroppar.

Copyright 2014 Mentor Communication

Tänk på att du själv ansvarar för innehållet i din artikelkommentar som står utanför vårt ansvarigutgivarskap.

SENASTE NYTT

 • Medicin_taggtrad468x200I krig men utan armé

  I trafiken dog det förra året drygt 250 personer. Sjukhussjukan tog 1500 liv. Samhället lägger mycket pengar på nollvisionen i trafiken, men ännu inte på att arbeta preventivt mot sjukhussjukan. Vi är i krig mot multiresistenta bakterier. Utan armé.

 • KS-etikseminarium-200x140KS skapar nya rutiner efter massiv kritik

  Efter Macchiariniskandalen har Karolinska universitetssjukhuset fått massiv kritik. Nu börjar resultatet av kritiken komma – i form av nya riktlinjer.

 • lakemedelsriksdagen-170321-001-200x140Datainsamling och etik på Läkemedelsriksdagen

  Läkemedelsriksdagen bjöd på en rad högintressanta diskussioner och föredrag kring utveckling, etik och innovationer. Life Science Sweden var självklart på plats.

 • Dignitana_200x140Ingen extra risk med skalpkylning

  Skalpkylning vid behandling av bröstcancer har misstänkts ge förhöjd förekomst av metastaser i hårbotten. En ny studie avvisar farhågorna.

 • Alkomatare-TripleA-kontigo-200x140Kontigo i avtal med nya svenska kommuner

  Ytterligare en av Sveriges tio största kommuner har skrivit avtal med Kontigo care om vårdsystemet Triple A, för personer med alkoholberoende.

 • pensionar-aldreomsorg-senior-200x140Stora skillnader i äldreomsorgen

  Socialstyrelsen konstaterar att det är stora skillnader på äldres vård och omsorg i Sverige. Det gäller allt från personalkontinuitet till läkemedelsförskrivning.

 • danderyds-sjukhus-foto_johan-aldegren-200x140Danderyds sjukhus väljer Sectralösning

  Sectra sluter ett avtal på fem år med Danderyds sjukhus om leverans av molntjänster, som integreras med landstingets arkiv för medicinska bilder.

 • cristina-stenbeck_h200x140Mer vård för Kinnevik

  Kinnevik investerar 12,5 miljoner dollar i det digitala vårdbolaget Livongo Health. Det blir investmentbolagets andra satsning på sjukvård.

 • mikroarray-200x140Immunovia träffar rätt med test för SLE

  En ny studie visar att Immunovias biomarkörer kan särskilja SLE från tre andra vanliga autoimmuna sjukdomar, något som kan bli viktigt för SLE-patienter i framtiden.

 • biosimilar-injektion-flaska-medicin-200x140Stora förväntningar på nya biosimilarer

  Landsting och kommuner kan spara stora pengar när patent går ut och biosimilarer ersätter originalläkemedel. Men är läkemedelskopior verkligen lösningen på vårdens problem?