DETTA ÄR EN UTSKRIFT FRÅN LIFE SCIENCE SWEDEN
Artikelns webbadress: http://www.lifesciencesweden.se/nyheter/ki-och-astra-zeneca-startar-translationellt-forskningscenter/

KI och Astra Zeneca startar translationellt forskningscenter

KI och Astra Zeneca i nytt samarbete

Bildar ett translationellt forskningscenter som plockar forskare från Astra Zeneca i Södertälje och Karolinska Institutet.

Den 1 juli startar ett translationellt forskningscenter vid Karolinska Institutet. Bakom forskningscentret står Karolinska Institutet och läkemedelsbolaget Astra Zeneca som tillsammans ska forska på biomarkörer inom kroniska sjukdomar. 14 forskare från Astra Zenecas verksamhet i Södertälje kommer att flyttas med.

– Translationell forskning innebär just att överföra forskning i laboratoriet till något som kan användas i vården, och det är precis det vi ska göra, sa Jan Andersson, prorektor på Karolinska institutet under presskonferensen som hölls i samband med tillkännagivelsen av den nya forskningssatsningen.

Forskarna vid forskningscentret, som får namnet Astra Zeneca Translational Science Center, kommer att söka efter biomarkörer för olika kroniska sjukdomar som demens, cancer, reumatism och hjärt-kärlsjukdomar. Det är nu sagt att satsningen kommer att drivas under fem år och därefter kommer de båda parterna att utvärdera samarbetet och möjlighet till förlängning. Astra Zeneca kommer årligen att tillföra 30 miljoner kronor till centret och även Karolinska Institutet kommer att bidra med finansiering om än oklart vilken summa.

– Från Karolinska institutets sida är det svårt att räkna ut hur mycket vi lägger ner på projektet. Vi kommer att involvera redan befintliga delar som vi redan finansierar, som till exempel Scilifelab, så det är omöjligt att uppskatta, sa Jan Andersson.

Astra Zeneca Translationel Science Center kommer att ha ett väldigt nära samarbete med bland annat Scilifelab och i augusti flyttar forskningscentret in lokalerna en våning ovanför Scilifelab i Karolinska Institutet Science Park. Totalt kommer 24 forskare att arbeta inom forskningscentret varav 14 forskare rekryterats från Astra Zenecas verksamhet i Södertälje och de resterade 10 tjänsterna kommer att fyllas med doktorander från Karolinska Institutet. I styrgruppen som arbetar bakom bildningen av center finns Lars Klareskog, en framstående forskare inom reumatiska sjukdomar, Jan Hillert, framstående inom forskning på MS och Anna Wedell, professor i medicinsk genetik, som kommer att vara vice chef för det nya centret. Hugh Salter, från Astra Zeneca, kommer att leda projektet.

Copyright 2014 Mentor Communication

Tänk på att du själv ansvarar för innehållet i din artikelkommentar som står utanför vårt ansvarigutgivarskap.

SENASTE NYTT

 • vaccin-200x140OK för vaccin mot rotavirus

  Folkhälsomyndigheten gör tummen upp för att Sverige inför allmän vaccination mot rotavirusinfektion.

 • dignitania_dignicap2_200x140Framsteg för svenska Dignitanas cancerhjälp

  Dignitana har utvecklat en metod för att hjälpa cancerpatienter behålla sitt hår vid cytostatikabehandling. Nu är de redo att erövra världen.

 • borsstopp200x140Första handelsdag skjuts upp

  Idag skulle ISR ha börjat handlas på First North, men den första handelsdagen skjuts upp på begäran av bolaget.

 • sectra-dela-200x140Nya möjligheter att dela bilder

  Sectra utvecklar sina IT-tjänster. Nu kommer medicinska bilder kunna delas mellan vårdgivare, patienter och försäkringsbolag.

 • kall_termometer_minus200x140In från kylan

  Från att ha krävt en förvaringstemperatur på minus 80 grader kan läkemedelskandidaten nu förvaras i plusgrader.

 • blodpropp468x200_2Nu ändrar sig läkemedelsverket om Waran

  I många år har Waran använts som trombosprofylax vid förmaksflimmer. Nu ändrar läkemedelsverket sina rekommendationer.

 • godkänt-patentUSA-patent för Cline

  Bolaget har fått patentet för sin teknologi för framställning av nanogradientytor godkänt i USA.

 • mygga_200x140Myggnät mot ljumskbråck

  Sterila myggnät är lika säkra som kommersiella nät vid operationer mot ljumskbråck – men till en betydligt lägre kostnad.

 • gammal-alzheimer-200-x-140Bakslag för MSD

  Bolaget avslutar en av sina två Alzheimerstudier efter utebliven effekt.

 • live-incite_200x140KS utmanar företag

  Nu vill Karolinska universitetssjukhuset hitta digitala verktyg som hjälper patienter att minska riskerna vid operationer.