DETTA ÄR EN UTSKRIFT FRÅN LIFE SCIENCE SWEDEN
Artikelns webbadress: http://www.lifesciencesweden.se/nyheter/ki-och-astra-zeneca-startar-translationellt-forskningscenter/

KI och Astra Zeneca startar translationellt forskningscenter

KI och Astra Zeneca i nytt samarbete

Bildar ett translationellt forskningscenter som plockar forskare från Astra Zeneca i Södertälje och Karolinska Institutet.

Den 1 juli startar ett translationellt forskningscenter vid Karolinska Institutet. Bakom forskningscentret står Karolinska Institutet och läkemedelsbolaget Astra Zeneca som tillsammans ska forska på biomarkörer inom kroniska sjukdomar. 14 forskare från Astra Zenecas verksamhet i Södertälje kommer att flyttas med.

– Translationell forskning innebär just att överföra forskning i laboratoriet till något som kan användas i vården, och det är precis det vi ska göra, sa Jan Andersson, prorektor på Karolinska institutet under presskonferensen som hölls i samband med tillkännagivelsen av den nya forskningssatsningen.

Forskarna vid forskningscentret, som får namnet Astra Zeneca Translational Science Center, kommer att söka efter biomarkörer för olika kroniska sjukdomar som demens, cancer, reumatism och hjärt-kärlsjukdomar. Det är nu sagt att satsningen kommer att drivas under fem år och därefter kommer de båda parterna att utvärdera samarbetet och möjlighet till förlängning. Astra Zeneca kommer årligen att tillföra 30 miljoner kronor till centret och även Karolinska Institutet kommer att bidra med finansiering om än oklart vilken summa.

– Från Karolinska institutets sida är det svårt att räkna ut hur mycket vi lägger ner på projektet. Vi kommer att involvera redan befintliga delar som vi redan finansierar, som till exempel Scilifelab, så det är omöjligt att uppskatta, sa Jan Andersson.

Astra Zeneca Translationel Science Center kommer att ha ett väldigt nära samarbete med bland annat Scilifelab och i augusti flyttar forskningscentret in lokalerna en våning ovanför Scilifelab i Karolinska Institutet Science Park. Totalt kommer 24 forskare att arbeta inom forskningscentret varav 14 forskare rekryterats från Astra Zenecas verksamhet i Södertälje och de resterade 10 tjänsterna kommer att fyllas med doktorander från Karolinska Institutet. I styrgruppen som arbetar bakom bildningen av center finns Lars Klareskog, en framstående forskare inom reumatiska sjukdomar, Jan Hillert, framstående inom forskning på MS och Anna Wedell, professor i medicinsk genetik, som kommer att vara vice chef för det nya centret. Hugh Salter, från Astra Zeneca, kommer att leda projektet.

Copyright 2014 Mentor Communication

Tänk på att du själv ansvarar för innehållet i din artikelkommentar som står utanför vårt ansvarigutgivarskap.

SENASTE NYTT

 • djur_mus200x140SenzaGen till prestigemöte

  Lundabolaget SenzaGen utvecklar djurfria allergitester för kemi- och läkemedelsbranschen. Nu ska bolaget tala på amerikanska organisationen ICCVAMs kommittémöte i USA.

 • Vinnarna Hans Arwidsson från Eurocine Vaccines, Olav Flaten, styrelseordförande för Aura Biopharm och Tapio Mäntysalo, vd Ocuspecto tillsammans med Jonas Ekstrand, Sweden Bio.De är årets nordiska stjärnor

  Eurocine Vaccines, norska Aura Biopharm och finska Ocuspecto tilldelas årets Nordic Stars Awards.

 • hav-vagor-och-kust-200x140Samlar in gamla läkemedel

  För att motverka spridningen av läkemedel i naturen – bland annat i Östersjön – lanserar nätapoteket apotea.se en ny kampanj för insamling av överblivna mediciner.

 • Är mingel förenligt med samverkansreglerna?

  Ett mingel är ofta trevligt och bra för relationerna men är det tillåtet enligt samverkansreglerna i samband med produktaktiviteter? Så här säger juristen Julia Öhman om reglerna för företag inom medicinteknik, läkemedel och bioteknik.

 • Maris_Hartmanis_200_140Tunga experter till KI Innovations

  Innovationsstyrelsen i Karolinska Institutet Innovations förstärks med tre internationella experter.

 • toalett468x200Toalettblock ska rena avloppsvatten

  Kan toalettblock som avger enzymer ta bort läkemedelsrester från avloppsvatten? Detta ska testas på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

 • NKS_200x140Elekta vinner upphandling till NKS

  Bolaget får leverera avancerade cancerbehandlingslösningar till Nya Karolinska Solna.

 • cellaviva200x140Cellaviva breddar verksamheten

  Stamcellsbolaget breddar bolagets verksamhet med försäljning av stamcellsrelaterade produkter till biotechföretag.

 • avtal-skaka-hand-200x140Cline tecknar avtal med distributör i Frankrike

  Avtal har slutits med Interchim, en distributör på den Franska marknaden, för försäljning och distribution av Clines hela produktsortiment.

 • Pengar_money_200x140Biovica förvärvar cSens

  Bolaget förvärvar cSens och skapar nya möjligheter att möta cancerdiagnostiska utmaningar.