DETTA ÄR EN UTSKRIFT FRÅN LIFE SCIENCE SWEDEN
Artikelns webbadress: http://www.lifesciencesweden.se/redaktionen-tipsar/rening-i-toalett-framgangsrik/

Rening i toalett framgångsrik

Akademiska sjukhuset i Uppsala är först i världen med att testa rening av läkemedelsrester i toaletten med hjälp av enzymer i verklig miljö. Resultaten har varit upplyftande.

Enzymreningsprojektet på Akademiska sjukhuset genomförs i samarbete med Uppsala universitet och företaget Pharem Biotech. Metoden innebär att man renar avloppsvatten från antibiotikarester och andra läkemedelssubstanser med hjälp av enzymer som sitter i toalettblock. Enzymerna frigörs i vattnet vid varje spolning och kan börja bryta ned läkemedelsrester som finns i urin och avföring direkt vid källan, innan de spätts ut. Akademiska sjukhuset är först i världen att testa metoden i en verklig miljö.

Josef-Jarhult_akademiska150x180

Josef Järhult.

– Studieresultaten hittills är så lovande att vi beslutat att gå vidare med ett försök av den färdiga produkten i större skala under våren 2017. Många av de substanser som renas bort är antibiotika, vilket är särskilt viktigt eftersom vi då kan motverka utveckling av antibiotikaresistens. Det är ett måste om vi ska kunna behålla den goda sjukvård vi har idag säger Josef Järhult, infektionsläkare och forskare.

Tio toaletter som är kopplade till samma avloppsstam och ett delflöde på stammen samlades upp i en behållare i botten av stammen. Från det uppsamlade vattnet togs ett samlingsprov varje dygn. Projektet fokuserade på fem substanser som alla används mycket på sjukhuset och/eller har en hög risk för miljöpåverkan; tre antibiotika, en smärtstillande substans och en blodtryckssänkande.

– Enzymrening av läkemedel har testats i form av filter på reningsverk, men inte som toalettblock. Produkten heter PCure och har utvecklats av ett Uppsalabaserat företag. Den ser ut som ett vanligt toalettblock, men innehåller specialdesignade enzymer som frigörs ned i toalettvattnet när patienten spolar. Nedbrytningen påbörjas direkt när enzymerna kommer i kontakt med läkemedelsrester i urin och fekalier, säger Sofia Schultz, miljöstrateg på Akademiska sjukhuset och Landstingets ledningskontor.

Det lyckade projektet har nu fått pris för årets hållbara sjukvårdsinnovation. Bakom priset står Nordiskt Center för hållbar sjukvård i samarbete med Dagens Medicin och Aktuell Hållbarhet.

 

Copyright 2014 Mentor Communication

Tänk på att du själv ansvarar för innehållet i din artikelkommentar som står utanför vårt ansvarigutgivarskap.

SENASTE NYTT

 • korruption-mutor-468x200Samband mellan korruption och antibiotikaanvändning

  En färsk studie från Göteborgs universitet visar att europeiska regioner med stor korruption också har en större användning av antibiotika.

 • medicin_man468x200Smarta män tar sin medicin

  Generell kognitiv förmåga har visat sig spela roll för hur väl män tar sin ordinerade medicin efter en hjärtinfarkt. Det visar en ny studie från Umeå och Uppsala universitet.

 • toalett_468x250Rening i toalett framgångsrik

  Akademiska sjukhuset i Uppsala är först i världen med att testa rening av läkemedelsrester i toaletten med hjälp av enzymer i verklig miljö. Resultaten har varit upplyftande.

 • Pain_smarta468x200Uppfinnare donerar till smärtforskare

  En donation på 30 miljoner kronor från entreprenören och uppfinnaren Leif Lundblad ger smärtforskare vid Karolinska Institutet möjlighet att storsatsa på forskning om kronisk smärta.

 • blodsocker_diabetes468x200Långsiktig sänkning

  Klart lägre blodsockernivåer över tid – och högre välbefinnande. Det är några av resultaten från en längre studie vid Sahlgrenska akademin av kontinuerlig blodsockermätning vid diabetes typ 1.

 • Anders-Lönnberg-468x200Lönnberg om EMA: Vi har ett bra erbjudande

  I potten: utländska investeringar, mängder av jobbtillfällen och tusentals bokade nätter på svenska hotell. Igår fattade regeringen beslut om att aktivt arbeta för att EUs läkemedelsmyndighet EMA ska omlokaliseras till Sverige. Ett omfattande kampanjarbete väntar.

 • pengar-kronor-betala-468x200Vill se prisökning från 0 till 85000

  Ett förslag om höjning av Läkemedelsverkets avgifter väcker oro i branschen, bland annat för hur antalet kliniska studier i Sverige kan påverkas. Störst skillnad blir det för icke-kommersiella studier där avgiften för en ansökan om klinisk prövning enligt förslaget ska höjas från noll till 85 000 kronor.

 • sverige-200x140-180746036De är mest inflytelserika

  Life Science Sweden lyfter fram dem som i år har mest inflytande över den arena vi kallar life science.

 • lakemedel-pris-spargris-468x200Utreder prissättning av läkemedel

  Toivo Heinsoo är regeringens nya utredare som ska se över det 15 år gamla systemet för prissättning av läkemedel.

 • Abigo Medicals fabrik i Askersund har byggts ut för att kunna utöka tillverkningen av medtechprodukterna Sorbact och Otovent.Bygger ut medtech-fabrik i Askersund

  Abigo Medical investerar 30 miljoner kronor i en utbyggnad av sin produktionsanläggning i Askersund för tillverkning av sårvårdsprodukter i produktlinjen Sorbact.