DETTA ÄR EN UTSKRIFT FRÅN LIFE SCIENCE SWEDEN
Artikelns webbadress: http://www.lifesciencesweden.se/redaktionen-tipsar/smarta-man-tar-sin-medicin/

Smarta män tar sin medicin

Generell kognitiv förmåga har visat sig spela roll för hur väl män tar sin ordinerade medicin efter en hjärtinfarkt. Det visar en ny studie från Umeå och Uppsala universitet.

En ny studie från forskare vid Uppsala och Umeå universitet publicerad i European Journal of Preventive Cardiology har funnit att generell kognitiv förmåga, intelligens, spelar roll för hur väl män tar sin ordinerade statin under både ett och två år efter hjärtinfarkten.

En rad faktorer har visat sig påverka risken att inte ta sina statiner, såsom biverkningar, sjukdomsgrad och socioekonomisk status.

John_Wallert_uppsala_150x180

John Wallert. Foto: Uppsala Universitet.

– Det är mycket viktigt att patienten själv tar egenansvar för sin hälsa efter hjärtinfarkten, genom att ta sina mediciner, äta hälsosamt, motionera och sluta röka. Den här studien väcker hopp om att i framtiden kunna ge bättre skräddarsydd vård även baserad på patienternas kognitiva förutsättningar, säger John Wallert, klinisk psykolog och doktorand vid Uppsala universitet.

Tillsammans med epidemiolog Claudia Lissåker, kardiolog Claes Held, psykolog Erik Olsson och professor Guy Madison, har Wallert använt registerdata från 60 år eller yngre män som fått sin första hjärtinfarkt mellan 2006-2011 enligt det nationella kvalitetsregistret SWEDEHEART och länkat till Riksarkivets register för militär mönstring, INSARK, som innehåller data på kognitiv förmåga från män som mönstrade åren 1965-1997. Läkemedelsregistret och självrapporterad medicinering bidrog sedan med information om patienternas intag av statiner.

– Data i denna studie är begränsad till relativt unga män och uppföljande studier bör även inkludera äldre och kvinnor, säger John Wallert.

I den aktuella studien kunde mer än 20 variabler inkluderas, som till exempel ålder, diabetes, arbetsstatus, mediciner vid utskrivning, samt självskattad fysisk och psykisk hälsa. Över 2500 patienters kognitiva förmåga mättes cirka 30 år innan hjärtinfarkten i samband med mönstringen och forskarna kunde se ett samband mellan lägre generell kognitiv förmåga och ökad risk att inte ta sina statiner.

Patienter som har fått en hjärtinfarkt ordineras nästan alltid statiner, ett av de viktigaste sekundärpreventiva läkemedlen, som effektivt sänker kolesterolnivåerna. Att inte ta sina statiner ökar risken för att drabbas av en ny hjärtinfarkt eller för tidig död.

– Gällande riktlinjer för behandling och eftervård av hjärtinfarkt lyfter inte fram betydelsen av intelligens, som är viktig för planering, minne och exekutiv funktion i vardagen. Tidigare studier har visat att en människas kognitiva förmåga är extremt stabil mellan 18-65 år men att den samtidigt varierar systematiskt mellan individer. Här har vi en tidigare okänd långtidsprediktor som tycks bidra till om patienten tar sina statiner eller ej. Förhoppningsvis kan detta vara till nytta i vården och kommunikationen med patienten, säger John Wallert.

 

Läs även:

blodsocker_diabetes200X140Långsiktig sänkning

Klart lägre blodsockernivåer över tid – och högre välbefinnande. Det är några av resultaten från en längre studie vid Sahlgrenska akademin av kontinuerlig blodsockermätning vid diabetes typ 1.

Copyright 2014 Mentor Communication

Tänk på att du själv ansvarar för innehållet i din artikelkommentar som står utanför vårt ansvarigutgivarskap.

SENASTE NYTT

 • korruption-mutor-468x200Samband mellan korruption och antibiotikaanvändning

  En färsk studie från Göteborgs universitet visar att europeiska regioner med stor korruption också har en större användning av antibiotika.

 • medicin_man468x200Smarta män tar sin medicin

  Generell kognitiv förmåga har visat sig spela roll för hur väl män tar sin ordinerade medicin efter en hjärtinfarkt. Det visar en ny studie från Umeå och Uppsala universitet.

 • toalett_468x250Rening i toalett framgångsrik

  Akademiska sjukhuset i Uppsala är först i världen med att testa rening av läkemedelsrester i toaletten med hjälp av enzymer i verklig miljö. Resultaten har varit upplyftande.

 • Pain_smarta468x200Uppfinnare donerar till smärtforskare

  En donation på 30 miljoner kronor från entreprenören och uppfinnaren Leif Lundblad ger smärtforskare vid Karolinska Institutet möjlighet att storsatsa på forskning om kronisk smärta.

 • blodsocker_diabetes468x200Långsiktig sänkning

  Klart lägre blodsockernivåer över tid – och högre välbefinnande. Det är några av resultaten från en längre studie vid Sahlgrenska akademin av kontinuerlig blodsockermätning vid diabetes typ 1.

 • Anders-Lönnberg-468x200Lönnberg om EMA: Vi har ett bra erbjudande

  I potten: utländska investeringar, mängder av jobbtillfällen och tusentals bokade nätter på svenska hotell. Igår fattade regeringen beslut om att aktivt arbeta för att EUs läkemedelsmyndighet EMA ska omlokaliseras till Sverige. Ett omfattande kampanjarbete väntar.

 • pengar-kronor-betala-468x200Vill se prisökning från 0 till 85000

  Ett förslag om höjning av Läkemedelsverkets avgifter väcker oro i branschen, bland annat för hur antalet kliniska studier i Sverige kan påverkas. Störst skillnad blir det för icke-kommersiella studier där avgiften för en ansökan om klinisk prövning enligt förslaget ska höjas från noll till 85 000 kronor.

 • sverige-200x140-180746036De är mest inflytelserika

  Life Science Sweden lyfter fram dem som i år har mest inflytande över den arena vi kallar life science.

 • lakemedel-pris-spargris-468x200Utreder prissättning av läkemedel

  Toivo Heinsoo är regeringens nya utredare som ska se över det 15 år gamla systemet för prissättning av läkemedel.

 • Abigo Medicals fabrik i Askersund har byggts ut för att kunna utöka tillverkningen av medtechprodukterna Sorbact och Otovent.Bygger ut medtech-fabrik i Askersund

  Abigo Medical investerar 30 miljoner kronor i en utbyggnad av sin produktionsanläggning i Askersund för tillverkning av sårvårdsprodukter i produktlinjen Sorbact.