23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

5 tavlor som stulits genom åren

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

I konsthistorien så finns det gott om historierom tavlor som stulits för att sedan försvinna eller återfinnas. Här har vi listat 5 stora tavelstölder.

Inom konsthistorien så behöver man inte leta särskilt länge för att hitta historier om stölder av tavlor och annan konst. Ibland har stulna tavlor aldrig kommit tillbaka och i andra fall har själva konststölden lett till att den stulna tavlan i fråga blivit världskänd (som är fallet med t.ex. Mona Lisa). Här har vi listat 10 av de mest spektakulära konststölderna.

Mona Lisa
I början av 1900-talet så var Mona Lisa ett tämligen okänt verk av Leonardo da Vinci för den breda massan, men efter att den stulits från Louvren i Paris i augusti 1911 så blev tavlan plötsligt världsberömd.

Stölden inträffade när vakten hade tagit en paus för att röka. Då passade tjuven Vincenzo Peruggia på att plocka ned Mona Lisa från väggen där den hängde för att sedan smuggla ut tavlan under sin rock.

Trots en intensiv utredning där till och med Pablo Picasso förhörs om stölden så tar det två år innan polisen hittar tavlan. Konsttjuven Peruggia hade kontaktat en konsthandlare för att försöka sälja Mona Lisa, men polisen får reda på affären och gillrar sedan en fälle som slutar med att Peruggia hamnar bakom lås och bom.

Skriet
I augusti 2004 så rusade två män med rånarluvor på sig in i Munchmuseet i Oslo som är det museum där Edvard Munch’s världsberömda tavla “Skriet” har som hem. Under vapenhot så lyckades de uppehålla vakterna så att de kunde plocka ned tavlan och en annan tavla vid namn Madonna för att sedan skyndsamt smita iväg i en bil. Efter två år så lyckades den Norska polisen som tur var återfå tavlorna. Männen blev dömde för stölden och fick fängelsestraff på mellan 4-8 år. Dessutom fick de betala hela 750 miljoner kronor i ersättning till Oslos kommun då det är kommunen som ägde Skriet.

Stölder av nazi-Tyskland
Mellan 1933 och 1945 så ägde konststölder systematiskt rum på direkt order från Hitler i Nazityskland. Speciella förband sändes ut för att länsa ockuperade länder och museer på konstskatter. Stora delar av denna konstskatt återfanns sedan, men fortfarande är många konstverk borta.

Mot slutet av andra världskriget så hade även de allierade speciella förband som hade som uppdrag att leta reda på konst, men då för att sätta den i säkerhet. I en saltgruva i Österrike så fann man hela 6577 målningar, 137 skulpturer och över tusen lådor med böcker.

Världens största konststöld
Den 18 mars 1990 så ägde en av världens största konststölder rum i USA då tretton målningar, inklusive verk av Rembrandt, Manet och Edgar Degas, stals från ett museum i Boston. Målningarna saknas fortfarande och den som kan komma med information som leder till att målningara återfinns kan få en belöning på hela 50 miljoner kronor.

Det är inte konstigt att hittelönen är så stor då man beräknar att konsten som tjuvarna kom undan med är värd totalt 2,5 miljarder svenska kronor.

Van Gogh tavla stals två gånger
Ett av Van Gogh’s verk som kallas för “Poppy Flowers” sticker ut i statistiken då den stulits hela två gånger. I 1977 så stals tavlan från muséet Mohamed Mahmoud Khalil i Kairo, Egypten. Tavlan var borta i hela 10 år innan den återfanns i Kuwait i Mellanöstern. Flera årtionden senare så stals tavlan 2010 igen. Det mest anmärkningsvärda med den här historian är kanske endå att när Poppy Flowers stals den andra gången så hängde den på samma museum som under den första konststölden.

Tavlan saknas ännu idag och värderas till smått otroliga 55 miljoner USD. Trots att en stor belöning utlovats till information som kan leda till att den återfinns så saknas Poppy Flowers av Vincent Van Gogh fortfarande.

 

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.099