23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

De största energitjuvar i hemmet

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Tycker du att räkningarna hemma börjar bli stora? Man kan spara jättemycket pengar på att minska på de små kostnaderna.

Om man bor i ett hus så kan det handla om flera tusenlappar per år. Vi kommer gå igenom de X största energitjuvar i ett hem, och hur du gör för att åtgärda dessa. Du får även tips på andra åtgärder du kan ta för att vara säker på att du inte betalat för mycket pengar i onödan.

1 Inomhustemperaturen
På första plats kommer utan tvekan inomhustemperaturen. För varje grad du lyckas sänka den, så går värmeräkningen ner med ungefär 5%. Så det finns stora pengar att spara på detta. Om du inte har möjlighet att sänka temperaturen i hela huset, så kan du göra det i några enstaka rum, garage eller källaren. En sak som kan hjälp till mot inomhustemperaturen kan vara att se över isoleringen och fönster, ytterdörrar eller entredörrar. Det är en av de av de största anledningar till att det är kallt i lägenheten eller huset. Se över vad för fönster ud har i dagsläget, och om det är värt att investera i en bättre isolering. I de flesta fall så är det värt det, och den investeringen kommer betala av sig snabbt med tanke på hur mycket man sparar för varje grad man kan sänka värmen med.

2 Gamla kranar och WC stolar
Visste du att över 70% av lägenheter och hus i Sverige har gamla kranar och WC stolar. De gamla WC stolar förbrukar cirka 9 till 12 liter vatten per spolning. De nya förbrukar endast 2 till 4, vilket är en enorm skillnad. Gamla blandare vi använder hemma, både i köket och i badrummet kommer med tiden börja läcka vatten när packningar slits, handtagen blir lösa och kranarna blir förkalkade. Så gör en insats, både för miljön och din plånbok och se över dessa hemma.

3 Gamla värmekällor och cirkulationspump
Äldre el– och oljepannor kan vara riktigt energislukande i jämförelse med nyare värmekällor. Med en bergvärmepump kan du spara upp till 80% av din energikostnad, medan en luft/vattenvärmepump kan ge en besparing på upp till 60%. Så om du använder en gamla El- eller oljepanna så bör du byta ut den omedelbart. Cirkulationspump behövs för att det ska finnas värme i element. Vissa äldre pump, som är 30 år eller äldre kan dra upp till 6 ggr så mycket el. Även om du har en 5-10 gammal pump så bör du kika på förbrukningen och se om det är värt att byta ut den.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.078