23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Rena vatten så det går att dricka

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Det vatten man får ur kranen där hemma, det förutsätter man ju att det ska vara rent.

Alltså att det inte innehåller kemikalier, gifter eller partiklar. Dock kan vatten behöva renas, om du till exempel har en egen grävd brunn. Idag går det att rena vatten på flera olika sätt. Allt från att koka det till att sätta in ett vattenfilter, eller använda vattenreningstabletter. Genom att du använder rätt vattenrening, så kan du få ett kranvatten som är godare så väl som hälsosammare. Alla vill ju ha ett vatten med bra kvalitet. Vi går igenom några av alternativen.

Vad är det som förorenar vattnet?
Det finns en mängd olika saker det kan bero på att vattnet du har in din kran är förorenat. En vanlig förorening som kan bli är E.coli. det är då en bakterie som kan komma om det läcker in avloppsvatten i dricksvattnet. Dessa bakterier är normalt sätt inte farliga och de finns redan i vår tarmflora. Men får man i sig för mycket av det, via sitt dricksvatten, då kan man drabbas av illamående, kräkningar och diarré. Andra föroreningar som kan finnas är tungmetaller. Bly är inte ovanligt att det förkommer till exempel, vilket är jättefarligt. En del kravatten kan även innehålla läkemedelsrester som påverkar hälsan negativt. Även kemikalier och bekämpningsmedel kan finnas så väl som klor och biprodukter av det.

Använda vattenfilter
Det finns idag flera bra produkter på marknaden som du kan välja mellan. Ett av de mest vanliga är ett vattenfilter. Det finns rätt många olika, men det bästa valet är att du håller dig till ett etablerat märke. Bland de filter som finns idag har du patronfilter, kolfilter, sandfilter och UV-filter. För att veta vilket av dessa som passar bäst så är det bra att ta prover på ditt vatten. Det finns provflaskor på nätet eller så kontaktar du din kommun för hjälp med att få kontakt med ett analysföretag.

Patronfilter
Ett patronfilter är ofta bra för det mindre hushållet eller för din sommarstuga. En patron kan i sig laddas med olika typer av filter. Det beror helt enkelt på vad det är du vill filtrera bort. Ett patronfilter är enkelt att installera och du kan placera den direkt under diskbänken. Dock kan det krävas flera patroner för att filtrera bort olika ämnen.

Kolfilter
En vanlig metod att rena vatten med är att använda ett filter med aktivt kol. Dessa går ofta bra att montera på egen hand och de kostar inte heller så mycket. Detta filter kan ta bort organiska föreningar. Det kan dock inte filtrera tungmetaller eller bakterier. Sedan är det ett måste använda det regelbundet.

Sandfilter
Större reningssystem är ofta byggda på en sandbädd. Denna bädd av sand ska vattnet passera på sin väg in till kranen. Man kan anpassa detta sandfilter efter de behov av vattenrening som finns. Många gånger så kombinerar man detta med aktivt kol.

UV-filter
Om det är bakteriehalterna man behöver få bukt med, så kan ett UV-filter användas. Med ett sådant så dör alla bakterier. Det kostar inte så mycket, men samtidigt så kanske du måste kombinera det med andra filter för att kunna rena vattnet från andra föroreningar.

Vattenreningstabletter
Vattenreningstabletter är ett sätt att rena vatten på. Men det är tänkt att det ska bara användas som en tillfällig lösning. Dessa tabletter löser man upp direkt i det glas med vatten man ska dricka. De kan alltså inte åtgärda problemen som finns i kranen. Vattenreningstabletter kan man helt enkelt ha hemma om en kris skulle uppstå eller om det är tillfälliga föroreningar i det kommunala vattnet.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.094