23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

VPN – en kortfattad förklaring

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Internet har inneburit många förändringar i våra liv. Hand i hand med de enorma möjligheterna som den erbjuder tillkommer risker och säkerhetsåtgärder som man måste vara medveten om.

Att surfa säkert är ett begrepp som mer eller mindre blivit en del av vår vardag. I samband med det har ytterligare en term inkluderats i vardagsspråket och det är VPN.

Vad är en VPN? VPN är en förkortning på engelska Virtual Private Network eller virtuellt privat nätverk, om du översätter det på svenska.

Det är ett nätverk som tillåter dig att kopplas på ett säkert sätt och surfa utan att din riktiga IP – adress syns. Öppna nätverk kan innebära integritetsrisker för alla som surfar. Vill du inte riskera attacker och stölder är det alltid värt att tänka på ett VPN – skydd. Idag finns det massor med information om just dessa tjänster på nätet så ifall du har några funderingar, är chansen relativ stor till att du hittar svar på dina frågor. Några användbara synvinklar om ämnet finns även i vår artikel.

Gratistjänst vs en betald VPN
Det går bra att använda sig av en gratisversion eller så kan du även prenumerera för en VPN tjänst. Vad är skillnaden egentligen?

En gratis variant kan fungera ok men det finns även nackdelar. Först och främst kommer du att få se en massa annonser då tjänstens främst intäktskälla är just dem. I många fall blockeras IP – adresserna som tjänster använder sig av och det innebär att du som användare måste se till att byta din IP med jämna mellanrum. Även om gratistjänsten erbjuder säkerheten som många letar efter så finns den en hel del nackdelar med den också.

Vad gäller den betalda versionen? Priserna varierar lite grann. Det går att betala en månadsprenumeration eller en årlig. Väljer du att köra den sistnämnda varianten kommer priset att sänkas, i vissa fall betydligt.

VPN hjälper att komma runt geoblockeringar
Under senare tid har det blivit allt vanligare med de så kallade geoblockeringar. En geoblockering betyder att innehållet av en webbsida endast kan tillgås av användare i ett visst land (eller vissa länder).

Sådana blockeringar är vanliga för sajter som streamar filmer eller TV program. SVT är ett bra exempel på det.  Väldigt få program kan faktiskt ses utanför Sverige.  Att komma runt geoblockeringar är rätt så enkelt. Det enda du behöver är en VPN – tjänst och du kan surfa in på vilken sajt som helst. Du kan tom välja IP – adress och geografiskt område som du ska surfa från.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.204