23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Nordisk chef på ZEISS firar 25-årsjubileum

| Medlemsnyhet | Företag Carl Zeiss AB

Den 1 oktober 2021 firar Walther Heger 25 år som vd för ZEISS Nordics.

Walther Heger började som tekniker på ZEISS 1987, specialiserad på mätinstrument. Efter en säljutbildning blev han 1994 chef för ZEISS svenska avdelning för mätutrustning. 1996 befordrades han till vd för Carl Zeiss AB i Stockholm och blev därmed som 34-åring högste chef för ZEISS i Sverige.

Walther Heger (f. 1961) har föräldrar av tyskt ursprung, men är född och uppvuxen i Danmark. Han har bott i Sverige sedan 1975, men har periodvis också bott i Tyskland, bland annat för studier, och har en civilingenjörsexamen från tekniska högskolan i Aalen i Baden-Württemberg.

Exceptionell karriär
Walther Hegers karriär har varit exceptionell, eftersom ZEISS är den enda arbetsgivaren han har haft. Han är fortfarande kvar på ZEISS och har inga planer på att byta jobb. Han säger att även om han har tillbringat dessa 25 år som vd på samma företag, har det varit en tid som präglats av stora förändringar.

– En av de största förändringarna är digitaliseringen. 1996 var vi tvungna att planera in långa bilresor när vi ville träffa våra kunder. Vi arbetade också med brev, fax och stenciler. Idag använder alla smarttelefoner. Vi kan med kort varsel organisera digitala möten och stödja våra kunder och partner i hela världen. Affärs- och informationsflödet går så mycket snabbare nu, säger Walther Heger.

Vad är det då som har fått Walther Heger att stanna hos ZEISS i så många år? Jubilaren själv framhåller tre aspekter:

– En aspekt är mitt stora intresse för företagets produkter. Jag är fascinerad av den idé som Carl Zeiss fick för 175 år sedan att skapa ett företag baserat på kompetens inom optik. Till denna dag baseras fortfarande allt vi erbjuder på kompetens inom optik. Våra produkter förbättrar människors liv, och vi bidrar till den internationella forskningen på absolut högsta nivå. Under åren har vi stöttat 36 nobelpristagare med utrustning. Det kommer vi att fortsätta att göra.

 – Den andra aspekten är ZEISS historia. Det sägs ofta att ZEISS historia är en spegelbild av Tysklands historia. Jag har fått ta del av en av de stora milstolparna i både ZEISS och Tysklands historia, nämligen återföreningen 1989, som bl.a. ledde till att de då två ZEISS-företagen i Västtyskland och DDR slogs samman till ett företag. Det var inte oproblematiskt att genomföra sammanslagningen av västtyska Carl Zeiss och östtyska Carl Zeiss Jena. Euforin ersattes snabbt av en ekonomisk kris, och under stora delar av 90-talet var situationen kritisk för ZEISS. En omorganisation av företaget var nödvändig. Sedan början av 00-talet har företagets utveckling varit en framgångssaga, och de senaste 10–12 åren har vi slagit det ena intäktsrekordet efter det andra. Det är en förmån att ha fått vara med på hela denna långa resa.

 – Den tredje aspekten är möjligheten jag har haft att utveckla och förverkliga mina visioner för företaget. När jag tog över ledningen för Carl Zeiss AB vid 34 års ålder hade jag en vision om att ZEISS skulle vara nordiskt. Vid den tiden använde man oberoende distributionsföretag i Danmark, Norge och Finland. Idag har vi ZEISS-företag i hela Norden, och det har varit fantastiskt att ha varit med hela vägen. Vi har byggt upp ZEISS i Norden steg för steg, senast med integrationen av den danska organisationen.

– Dessutom är värdet på varumärket ZEISS och vår position på marknaden idag helt annorlunda än 1996. Ser man till tidens megatrender kommer behovet av ZEISS att bli ännu större. Våra produkter kommer också att vara relevanta om 175 år. Ett exempel är intraokulära linser för behandling av grå starr. Äldre kommer att utgöra en ökad andel av världens befolkning, och detta kommer att leda till en ökad efterfrågan på denna produkt. Dessutom har jag fått vara med om att ta ZEISS från att vara ett tyskt företag till att bli ett globalt företag, med de största marknaderna i USA och Kina, säger Walther Heger.

Född in i ZEISS
En del av Walther Hegers ZEISS-historia är att han faktiskt föddes in i företaget. Walther Hegers far ingick i den första gruppen lärlingar, som gick i lära hos ZEISS i Oberkochen i sydvästra Tyskland. Efter utbildningen flyttade han till Köpenhamn, där han fick arbete på Brock & Michelsen A/S, som var det företag som då stod för distributionen av ZEISS produkter i Danmark. Sedan flyttade familjen till Sverige. Den unge Walther Heger valde dock att genomföra sin ingenjörsutbildning i pappans hemtrakter. Som en del av sin ingenjörsutbildning gjorde Walther Heger praktik på ZEISS i Oberkochen, där han arbetade med mätutrustning. När en svensk delegation från Carl Zeiss AB var på besök en dag, bytte Walther Heger till svenska, och det bidrog till att han blev anställd som tekniker på Carl Zeiss AB i Stockholm direkt efter avslutad ingenjörsutbildning.

Fakta om ZEISS
ZEISS är världens ledande företag inom optik och optoelektronik. I 175 år har ZEISS bidragit till tekniska framsteg inom områden som mätutrustning, mikroskop för forskning, operationsmikroskop, diagnostiska instrument och kikare. ZEISS finns representerat i mer än 50 länder och har sitt huvudkontor i Oberkochen i sydvästra Tyskland. Carl Zeiss AB har sitt säte i Stockholm och ingår i ZEISS Nordics, som omfattar Danmark, Norge, Finland och Sverige med ca 175 anställda, varav ca 95 i Sverige, inom försäljning, service och rådgivning.

 

 

Medlemsnyhet

Företag
Carl Zeiss AB

Tegeluddsvägen 76
102 54 Stockholm
Sverige
Carl Zeiss AB

Sänd till en kollega

0.078