23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Hur väljer du rätt set stekpannor för ditt hem?

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Inget vanligt hushåll kan klara sig med bara en stekpanna. När du väljer en bör du ta hänsyn till hur stor din familj är, vilken typ av uppvärmning och vilken typ av mat du brukar laga. Hur väljer man kastruller?

Tänk först på vilken typ av mat du behöver pannan för. Börja med frukost. När det gäller äggröra räknas två till tre ägg per portion, och detsamma gäller omelett eller ägg med bacon. Dessa måltider är klara på några minuter, så det är meningslöst att förbereda dem i stor skala för hela familjen. Här kan du klara dig med en mindre stekpanna med en diameter på upp till 20 centimeter. Det är inte lämpligt att köpa en kraftig och tung stekpanna, eftersom ägg ofta bearbetas vid lägre temperaturer. Non-stick-ytan hjälper dig eftersom du bara behöver droppa lite olja på botten. Att göra äggen helt torra är bra när man demonstrerar  non-stick-ytan, men en kock skulle aldrig göra det (om han inte arbetar utifrån en särskild kost).

För mer matlagning

En större stekpanna med högre kant, i vilken du ibland ska puttra förutom att steka och steka, är nödvändig. För en familj är det bäst att välja en diameter på högst 24 eller 26 centimeter. En diameter på 28 centimeter är redan för stor för den genomsnittliga kocken och om man överdriver skulle man ha en stekpanna som är större än halva spisen. Om du behöver arbeta på flera kokplattor samtidigt kanske du inte kan placera fler grytor och kastruller på dem. Problemet är att vi tenderar att ta efter TV-kockar. De har stora knivar och stora kastruller, men de har också oproportionerligt stora kök. På hemmaplan måste vi arbeta under mycket mer blygsamma förhållanden.

Men en stekpanna för det här ändamålet måste vara mer robust så att exempelvis kan steka biffar eller bringa rostbiff i den. Idealet är att välja en diameter som passar till locket på en av de större stekpannorna, för även om du kan lägga till ett lock på stekpannan är det en onödig extra porslinsservis som tar upp plats i lådan.

Om du tycker om maträtter där alla ingredienser lagas samtidigt i en stekpanna så är en hög stekpanna ett måste. En stekpanna där du blandar kokt pasta med såsen eller förbereder asiatiska rätter som i en wok. En sådan stekpanna är som ett "halvgjutjärn" med en non-stick-yta.

Ett set med non-stick yta

Non-stick-skikt som teflon fungerar tillförlitligt, men kräver samtidigt mest hänsyn. De tål inte överkokning, eftersom de kan frigöra skadliga ämnen. De är i första hand avsedda för skonsam matberedning. Det är därför tillverkarna markerar botten av pannan med ett rött mål för att visa att pannan redan är tillräckligt varm.

Om teflonet inte hanteras slarvigt håller pannan i flera år. Det är dock sant att även om du använder rätt sorters stekspadar kommer ytan med tiden att förlora en del av sin funktionalitet. Du märker det till exempel när du tillagar fisk, särskilt om du slarvigt lägger en bit tinad filé på pannan.

På senare tid har den keramiska ytan blivit mycket populär, vilket beror på aggressiv marknadsföring som bygger på att den är säkrare jämfört med teflon. Problemet är att keramik också är mycket svårare att laga mat på än teflon.

Något dyrare men mer hållbara är de ytor som kallas titan. Dessa har utmärkta funktionella egenskaper och hållbarhet, men är också betydligt dyrare. Huvudfrågan är alltså om du hellre köper en enkel teflonpanna vartannat år eller en titanpanna vart tionde år till ett mycket högre pris.

Konsten av att tillaga biff

Om du ofta tillagar kött och gillar att göra en god biff kan du prova den äldsta, enklaste, billigaste och faktiskt bästa lösningen för detta ändamål - en vanlig järnpanna. Du kan köpa den online eller i en gastrobutik för proffs. De här stekpannorna har använts i restauranger i många årtionden och kommer inte att försvinna från professionella kök.

Köp en stekpanna som är lite större än köttbiffarna så att stekpannans yta inte blir för stor och värms upp i onödan. Hetta upp järnpannan torrt tills botten börjar röka. Lägg sedan steaken i pannan utan att tillsätta fett och sänk värmen till medelvärme. Vänd när köttet lossnar från botten. När biffen tas ur pannan, ringla över olja och krydda med grovt salt. Låt steken stå kvar i ugnen vid 150 °C i ytterligare 5-7 minuter.

Det är en bra idé att låta stekpannan värmas upp ordentligt innan du använder den för första gången. Lägg ett kilo salt i den och värm pannan på högsta värme tills saltet börjar ändra färg. Häll sedan ut saltet och torka av stekpannan, helst med hjälp av skinnet från kött. Fortsätt att göra detta med pannan efter varje regelbunden användning. Tvätta och smörj den, annars kan den börja rosta.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.063