23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

ZEISS: Från verkstad till högteknologiskt globalt företag

| Medlemsnyhet | Företag Carl Zeiss AB

ZEISS firar 175-årsjubileum i år. ZEISS har bidragit med utveckling och utrustning till en lång rad tekniska milstolpar.

ZEISS, världens ledande företag inom optik och optoelektronik, firar 175-årsjubileum i år. Den 17 november 1846 etablerade den unge finmekanikern Carl Zeiss en liten finmekanisk verkstad i den tyska staden Jena. Vad den unge Carl Zeiss inte visste var att verkstaden sedermera skulle utvecklas till ett högteknologiskt globalt företag med miljardomsättning och aktiviteter i 50 länder.

En väsentlig del av förklaringen till den markanta utvecklingen är att Carl Zeiss 20 år efter etableringen av verkstaden i Jena gick samman med fysikern och matematikern Ernst Abbe. Samarbetet mellan Ernst Abbe och Carl Zeiss blev avgörande för ett vetenskapligt baserad innovation har varit en del av ZEISS DNA alltsedan dess.

ZEISS har bidragit med utveckling och utrustning till en lång rad tekniska milstolpar. Det började med de första mikroskopen som byggdes av Carl Zeiss på den lilla verkstaden i Jena. Dessutom var ZEISS med vid den första månlandningen 1969, då foton av månen togs med ZEISS-kameralinser, särskilt utvecklade för användning i rymden. Kameralinserna lade grunden för de linser som senare skulle utvecklas till litografioptik.

Dessutom har en rad nobelpristagare arbetat med ZEISS mikroskop, däribland Robert Koch som upptäckte tuberkulos, Allvar Gullstrand som hade ett nära samarbete med ZEISS kring forskning om ögat och synförmågan, samt Christiane Nüsslein-Volhard som forskar om genetisk kontroll i fostrets tidiga utveckling.

Legendariskt inom mätteknik

1919 lanserade ZEISS den första precisionsmikrometern och därmed lades grunden för företagets legendariska position inom metrologi. De första mätinstrumenten hade sitt ursprung i tillverkningen av mikroskop. Idag är företagets segment för industriell mätteknik världsledande när det gäller tillverkning av multidimensionella mättekniska lösningar. Dessa lösningar omfattar maskiner för koordinatmätning, optiska och multisensoriska system samt metrologiprogramvara för fordonsindustrin, flygindustrin, tillverkningsindustrin, plastindustrin och medicinteknikbranschen. Innovativa tekniker som t.ex. 3D X-ray mätutrustning ingår också i portföljen.

Kritisk situation efter den tyska återföreningen

Walther Heger, som är chef för ZEISS i Sverige, Finland, Norge och Danmark, har varit med de senaste 25 åren av företagets 175-åriga historia. Walther Heger är övertygad om att ZEISS är något utöver det vanliga:

– Det är helt unikt att ett globalt fondägt företag blir 175 år. Man brukar ofta säga att ZEISS historia är en spegelbild av Tysklands historia. En av de stora milstolparna i både ZEISS och Tysklands historia är återföreningen 1989, som bland annat ledde till att de dåvarande två ZEISS-företagen i Västtyskland respektive DDR slogs samman till ett bolag. Sammanslagningen av västtyska Carl Zeiss och östtyska Carl Zeiss Jena var dock allt annat än friktionsfri. Euforien övergick snabbt i ekonomisk kris och under stora delar av 1990-talet var situationen kritisk för ZEISS, vilket resulterade i en omorganisation. Sedan början av 00-talet har företagets utveckling varit en framgångssaga och de senaste 10-12 åren har vi satt det ena omsättningsrekordet efter det andra. Jag ser fram emot de kommande årens spännande utveckling, där vi bland annat kommer att fokusera på fortsatt digitalisering, hållbarhet och utveckling inom el- och hybridbilar. Dessutom kommer vi att påverkas av hur Kina utvecklas – både som marknad för våra produkter och på det stora hela, säger Walther Heger.

Fakta om ZEISS

ZEISS är världens ledande företag inom optik och optoelektronik. ZEISS har under hela företagets 175-åriga historia bidragit till tekniska framsteg inom områden som mätutrustning, mikroskop för forskning, operationsmikroskop, diagnostiska instrument och kikare. ZEISS finns representerat i mer än 50 länder och har 34 000 anställda fördelade på cirka 30 produktionsenheter, 60 försäljnings- och servicekontor samt 27 forsknings- och utvecklingsenheter. Det senaste räkenskapsåret hade ZEISS en omsättning på totalt 6,3 miljarder euro. Företaget har sitt huvudkontor i Oberkochen i sydvästra Tyskland och skiljer sig från många andra globala företag genom att endast ha en ägare – Zeiss-stiftelsen (Carl-Zeiss-Stiftung). ZEISS Nordics, som omfattar Danmark, Norge, Finland och Sverige, har ca 180 anställda inom försäljning, service och rådgivning.

Se video till höger.

#teamZEISS

Medlemsnyhet

Företag
Carl Zeiss AB

Tegeluddsvägen 76
102 54 Stockholm
Sverige
Carl Zeiss AB

Bilder och video

Sänd till en kollega

0.093