23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Tvåsiffrig tillväxt för ZEISS

Trots internationell politisk oro och allmän ekonomisk osäkerhet har ZEISS kunnat hålla en mycket hög nivå både när det gäller orderingång och omsättning. Det framkommer i koncernens nyligen publicerade halvårsbokslut.

ZEISS-koncernen fortsatte med en stabil, tvåsiffrig tillväxt inom alla fyra segment under första halvåret av räkenskapsåret 2022/2023 (slutade 31 mars 2023). Omsättningen för första halvan av räkenskapsåret nådde 4 836 miljoner euro, vilket motsvarar en ökning med 18 procentenheter jämfört med föregående år. Vinsten före skatt har också ökat jämfört med föregående år. ZEISS investeringar i forskning och utveckling ökade ytterligare och nådde 14,5 procent av intäkterna. Det totala antalet anställda globalt ökade också, och ZEISS har nu 41 259 anställda.

Walther Heger, vd för ZEISS Nordics, är imponerad av att ZEISS har kunnat expandera det senaste året.

– Vi är i en situation med geopolitiska utmaningar och svåra makroekonomiska förutsättningar. I ett sådant läge är det absolut ingen självklarhet att uppleva den utveckling som ZEISS har lyckats med, säger Walther Heger.

Starkt halvår även i Norden

Enligt Walther Heger har ZEISS också haft ett starkt första halvår i Norden, speciellt gällande orderingången.

– I Norden brukar vårt årsresultat vara bättre än halvårsresultatet, så vi ser fram emot resultatet för hela verksamhetsåret. Än så länge ser det bra ut. Det är särskilt glädjande att vi har gjort framsteg inom alla segment. Alla har bidragit positivt till utvecklingen.

Megatrender driver utvecklingen

Walther Heger påpekar att ZEISS resultat till stor del speglar de megatrender som driver både samhällsutvecklingen och den tekniska utvecklingen.

– Tekniskt sett är vi nu inne i en genomgripande omställningsprocess inom bilindustrin, där omställningen från bensin- och dieseldrivna till eldrivna fordon har lett till att man där har gjort ett stort antal nyinvesteringar. Detta har lett till nya uppgifter för segmentet industriell mätteknik. Den tekniska utvecklingen inom biltillverkningen har också gett oss nya kunder inom det området.

– Inom det medicinska segmentet kan vi avläsa konsekvenserna av den demografiska utvecklingen, där allt fler blir äldre och äldre. Det gör att fler och fler får problem med ögonen, och för dem har vi bra lösningar. Inom segmentet mikroskopi ser vi att just universitetssektorn satsar stort på nya produkter.

Försörjningskedjans problem är inte över

Medan ZEISS generellt sett har haft stor tillväxt, har inflation och ekonomisk osäkerhet resulterat i en avmattning av privatkonsumenternas efterfrågan på kikare och kikarsikten.

– Men här, precis som inom alla andra områden, har vi en ambition att satsa minst 10 procent av vår omsättning på forskning och utveckling. Det finns nya produkter på gång som vi vill gärna vill ta marknadsandelar med, säger Walther Heger.

Inom alla segment upplever man på ZEISS till viss del fortfarande problem med internationella leveranskedjor.

– Vissa komponenter går inte alltid att få tag på, och problemet med långa leveranstider kvarstår. Men som helhet är vårt halvårsresultat mycket positivt, konstaterar Walther Heger.

Fakta om ZEISS

ZEISS är ett internationellt ledande teknikföretag inom optik och optoelektronik. ZEISS utvecklar, tillverkar och distribuerar innovativa lösningar för industriell mätteknik och kvalitetssäkring, mikroskopilösningar för biovetenskap och materialgranskning, samt medicintekniska lösningar för diagnos och behandling inom oftalmologi och mikrokirurgi. Namnet ZEISS är även synonymt med världsledande litografioptik som används inom chipindustrin för tillverkning av halvledarkomponenter. Det finns en stor global efterfrågan på trendsättande produkter från varumärket ZEISS såsom glasögonglas, kameraobjektiv och kikare. 

ZEISS består av fyra segment:  Semiconductor Manufacturing Technology, Industrial Quality & Research, Medical Technology och Consumer Markets.

ZEISS-koncernen började som en verkstad för finmekanik och optik, grundad av Carl Zeiss i den östtyska staden Jena 1846. Idag finns koncernens huvudkontor i Oberkochen i tyska delstaten Baden-Württemberg.

Carl Zeiss Foundation, som är en av Tysklands största stiftelser och vars syfte är att främja vetenskapen, är enskild ägare till holdingbolaget Carl Zeiss AB.

Carl Zeiss AB
Tegeluddsvägen 76
102 54 Stockholm
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE5560353608

Sänd till en kollega

0.032