23948sdkhjf

Synact utser ny vd och möblerar om i styrelsen

Det svensk-danska bioteknikbolaget Synact Pharma har utsett sin nuvarande styrelseordförande Torbjørn Bjerke till ny vd för företaget. Han tillträder i samband med stämman i slutet av maj.

Torbjørn Bjerke efterträder Jeppe Øvlesen, som varit bolagets vd i sju år men fortsättningsvis nöjer sig med att vara "engagerad aktieägare" i företaget, enligt ett pressmeddelande.

Samtidigt kommer valberedningen att föreslå att styrelseledamoten Uli Hacksell tar över ordförandeklubban i bolaget.

– Synact Pharma befinner sig i en transformationsfas med nästa viktiga kliniska data under andra halvåret i år. Genom att Torbjørn verkat som styrelsens ordförande sedan 2016 är han redan väl insatt i Synacts verksamhet. Därtill har han stor kunskap om att utveckla framgångsrika nya läkemedel, ett fantastiskt globalt nätverk av både investerare och läkemedelsbolag samt en omfattande, dokumenterad erfarenhet av affärsutveckling och av att göra affärer, säger Uli Hacksell i en kommentar.

Torbjørn Bjerke har tidigare bland annat varit vd och koncernchef för Karolinska Development, Orexo och Biopolix samt chef för farmakologi på Astrazeneca. Han har en doktorsexamen i medicin från Aarhus universitet.

Vid årsstämman kommer valberedningen också att föreslå att Thomas von Koch tar plats i Synacts styrelse. Han är styrelseordförande och huvudägare i medtech-företaget Bactiguard, ett bolag som han var med och grundade. Han har tidigare varit vd för riskkapitaljätten EQT, och är idag vice Managing Partner i EQT Partners.

Synact Pharma, som har sitt huvudkontor i Lund, fokuserar på att lösa inflammation genom selektiv aktivering av melanokortinsystemet. Företagets ledande läkemedelskandidat AP1189 utvärderas i tre kliniska fas II-program för reumatoid artrit, idiopatisk membranös glomerulonefrit och virus-inducerad respiratorisk insufficiens, som kan ses i covid-19.

Artikeln är en del av vårt tema om Jobb & karriär.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094