23948sdkhjf

Ny utredning om hälsodata

Det nationella hälsodataregistret saknar viss information gällande hälsa och vårdkontakter. Nu tillsätter regeringen en utredning för att se över regelverket kring registret.

– Nationellt insamlade uppgifter är nödvändiga för att kunna följa upp primärvårdens verksamhet, utbyggnad och vårdförlopp. De behövs också för att vi ska kunna se att patienter erbjuds vård i rimlig tid, inom ramen för den lagstadgade vårdgarantins tidsgränser. Att ta vara på och möjliggöra användning av de hälsodata som finns är också en förutsättning för att svensk medicinsk forskning och life science ska ligga i framkant, säger socialminister Jakob Forssmed i ett pressmeddelande.

Det nationella hälsodataregistret saknar idag exempelvis ett nationellt primärvårdsregister, uppgifter om väntetider, köer samt läkemedelsanvändning i vården.

Inger Alverfors har nu fått i uppdrag av regeringen att se över regelverket och ge förslag på nya regler för behandling av uppgifter som idag saknas i registret.  Hon ska även föreslå ett samlat regelverk för hälsodataregister och i koppling med detta göra en integritetsanalys. Utredningen presenteras senast den 30 juni 2024. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094