23948sdkhjf

Ny behandlingsmetod vid endometrios utvärderas på Akademiska

Akademiska sjukhuset i Uppsala har startat ett pilotprojekt för att utvärdera behandlingsmetoden kryoablation som alternativ till traditionell kirurgi vid endometrios i bukväggen. 

Ungefär var tionde kvinna i fertil ålder har sjukdomen endometrios som kännetecknas av bland annat kraftiga menssmärtor. Sjukdomen innebär att livmoderslemhinnan spritt sig till andra platser såsom äggstockarna, tjock-och tunntarmen och urinblåsan. I lindriga fall kan sjukdomen behandlas med hjälp av smärtstillande och hormonella läkemedel men för vissa kan en operation behövas för att ta bort vävnaden.

Kryoablation, vilket man nu testar inom ramen för ett pilotprojekt vid Akademiska sjukhuset, är en minimalinvasiv metod som går ut på att man med hjälp av nålar fryser och därmed förstör vävnad som spritt sig till bukväggen. Internationellt har man redan använt sig av metoden. De kvinnor som inkluderas i det nya projektet i Uppsala ska alla ha genomgått kejsarsnitt.

– Den nya metoden, kryoablation, är minimalinvasiv och relativt ny i Sverige. Den är mer skonsam för patienten, med mindre risk för komplikationer. Den kan vara gynnsam om en kvinna önskar få fler barn i framtiden. Långtidsresultatet av större kirurgi i bukväggen riskerar att gå förlorad i samband med att buken spänns ut igen under kommande graviditet, säger Christian Moberg, överläkare och ansvarig för endometriosvården på Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078