23948sdkhjf

Nytt droglarm i USA: Ökning av överdoser kopplas till användning av läkemedel för djur

En kombination av den syntetiska drogen fentanyl och xylazin, ett lugnande medel avsett för djur, har av Vita Huset stämplats som ett "växande hot" på grund av sin roll i USA:s pågående opiodkris.

Det är första gången i historien som en amerikansk presidentadministration förklarat en substans som ett framväxande hot mot landet, rapporterar flera medier.

Drogkombinationen kallas för FAAX – vilket står för "fentanyl-adulterated or -associated xylazine", som kan översättas med fentanylförfalskat eller -associerat xylazin.

Xylazin, även känt som tranq, är en icke-opioid som är godkänd av den amerikanska läkemedelsmyndighet FDA, men bara som lugnande för behandling för djur. Substansen har kopplats till en hastigt ökande antal dödsfall i överdoser i USA, enligt en underrättelserapport som släpptes i fjol av den amerikanska narkotikamyndigheten.

Läkemedlet blandas med fentanyl och finns nu i nästan alla USA:s 50 stater, enligt Rahul Gupta, chef för Office of National Drug Control Policy.

– Som läkare är jag djupt oroad över de förödande effekterna av fentanyl-xylazin-kombinationen, och som president Bidens narkotikapolitiska rådgivare är jag oerhört oroad över vad detta hot betyder för nationen, säger han i ett uttalande.

Att administrationen nu förklarat FAXX som ett framväxande hot innebär att man har 90 dagar på sig att samordna ett nationellt svar och en rikstäckande plan för åtgärder mot spridandet av drogen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094