23948sdkhjf

Replik från C: ”Vi värnar patienternas valfrihet”

”När vissa vårdval fungerar väldigt bra medan andra inte gör det kan ingen ansvarsfull politiker låtsas som det regnar”, skriver Christine Lorne (C) och Karin Fälldin (C) i en replik till en debattartikel av Désirée Pethrus (KD), oppositionsregionråd i Stockholm.

Kristdemokraterna säger sig vara oroliga att vi i Mittenkoalitionen missgynnar kvinnliga företagare när vi nu påbörjat det stora arbetet med att se över vårdvalen. I själva verket är det Kd som sitter i en regering som höjer arbetsgivaravgifterna, vilket kommer att drabba tiotusentals företagare runtom i Sverige. Samma regering är också orsak till att tusentals anställda i skolan och vården, varav majoriteten är kvinnor, riskerar att bli av med sina jobb i och med det kraftigt minskade statsstödet i vårändringsbudgeten. Det minskade stödet och de höjda skatterna på arbete drabbar givetvis även de kvinnliga vårdföretagare som Pethrus säger sig värna.

Småföretagande, såväl kvinnligt som manligt, ligger varje centerpartist varmt om hjärtat och vi kommer även fortsatt att stå upp för småföretagarperspektivet

Att vi i Mittenkoalitionen skulle syssla med någon form av systematisk nedläggning av vårdval är helt enkelt inte sant. Vi värnar patienternas valfrihet och de vårdval som fungerar bra ska givetvis inte läggas ner. Men när Region Stockholms egen förvaltning samt flera oberoende utvärderingar har kommit fram till att det finns problem inom vissa vårdval, då måste vi ta ansvar för att åtgärda dem. Därför har förvaltningen på uppdrag av Mittenkoalitionen påbörjat en översyn av vårdvalen.

När vissa vårdval fungerar väldigt bra medan andra inte gör det kan ingen ansvarsfull politiker låtsas som det regnar. Då måste ideologiska låsningar om privat eller offentlig regi stå tillbaka för att vi ska kunna säkerställa det som är viktigt på riktigt. Att patienterna får den vård de har rätt till måste överordnas allt annat. Att inte vara beredd att reformera dysfunktionella vårdval leder om någonting till att undergräva vårdvalens legitimitet. Då är det fria vårdvalet och det kvinnliga vårdföretagandet hotat på riktigt.

Småföretagande, såväl kvinnligt som manligt, ligger varje centerpartist varmt om hjärtat och vi kommer även fortsatt att stå upp för småföretagarperspektivet i alla relevanta beslut. Vår främsta uppgift är dock att säkerställa kvaliteten i sjukvården och att den som är i störst behov av vård ska få vård först. Det åligger oss också att se till att vi använder varenda skattekrona rätt. Då duger det inte att som Pethrus säga att ”all vård kostar”.

Det är dags att även Kristdemokraterna inser att utfallet av vårdvalsreformen inte i alla delar varit felfritt. De hade kunnat välja att ingå i Mittenkoalitionen och ta ansvar för att rätta till det som blivit fel. I stället valde de att gå i opposition och spendera dagarna med att skriva debattartiklar.

Läs debattartikeln av Désirée Pethrus:

Varför vill Mittenstyret straffa kvinnliga företagare i sjukvården?

Artikeln är en del av vårt tema om Debatt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063