23948sdkhjf

MVA:s nya radarpar vill se ett större nordiskt samarbete – ”Vi sneglar mot Norge och Finland”

Hur ska Medicon Valley Alliance locka tillbaka de stora läkemedelsbolagen till organisationen? Det och annat diskuterade Life Science Sweden med klusterorganisationens ordförande och vice ordförande.

I april valdes Novo Nordisks Sverige-vd Niels Abel Bonde till ny ordförande för Medicon Valley Alliance, MVA. Samtidigt omvaldes Malmös vetenskapspark Medeons vd Ulf G Andersson som vice ordförande. På frågan om vilka visioner de två har för organisationen svarar Ulf G Andersson att det är att få fram verkligt relevanta projekt som gör nytta på båda sidorna av sundet.

– Det är det som är unikt med MVA, allting är inom life science och hälsa och allting är svensk-danskt – inte nationellt. Det ska vi bygga vidare på.

Men de har även en mer oväntad ambition, åtminstone sett till att Medicon Valley i namnet MVA syftar på området i Öresundsregionen. Den visionen handlar om att tillsammans med andra aktörer stärka och utveckla Norden till en stark nod för life science.

– Vi aktiverar oss utåt i våra geografiska områden och har nu en bra dialog över hela Danmark och hela Sverige. Nu sneglar vi även mot Norge och Finland. För om vi i Norden kommer ihop än mer än vad vi gör idag får vi en verklig kritisk massa vad gäller patienter, antal sjukhus, antal professorer, antal bolag, omsättning och antalet anställda i branschen, säger Ulf G Andersson.

Om vi i Norden kommer ihop än mer än vad vi gör idag får vi en verklig kritisk massa

Han menar att ett större samarbete är nödvändigt för att Norden ska kunna mäta sig med de riktigt tunga noderna för life science så som Boston i USA och framhåller att det är något som MVA vill bidra till.

MVA samlar idag mer än 300 medlemmar på båda sidorna av Öresund. Universiteten både i Lund, Malmö och Köpenhamn, samtliga sjukhus i regionen och de allra flesta biotech och medtechföretag som finns i södra Sverige och Köpenhamnsområdet är med.

Men de stora läkemedelsföretagen i Danmark lyser med sin frånvaro. Novo Nordisk Sverige är visserligen medlem, men varken Lundbeck, Leo Pharma eller Novo Nordisk i Danmark är det.

Varför är det så?

– De var med en gång i tiden men sen fanns det en del andra nationella initiativ i Danmark som gjorde att de vid någon tidpunkt valde att istället bli medlemmar i dem, säger Ulf G Andersson och nämner Danish Life Science Cluster.

Niels Abel Bonde är tydlig med att han vill få med de danska läkemedelsjättarna i MVA.

– Det är klart att vi vill ha med de tre elefanterna, säger han.

Hur ska det gå till?

– Det gäller att fortsätta på det spår som MVA redan är på med att skapa värde för våra medlemmar. Sen tror jag också att det gäller att lyfta frågan om att det händer väldigt mycket på båda sidorna om Öresund. Vi har en otroligt spännande mix av bolag.

Det är klart att vi vill ha med de tre elefanterna

Niels Abel Bonde lyfter fram att det finns många spännande start up-bolag och biotechföretag i Skåne och att universiteten är starka på båda sidorna av sundet.

– Med de stora läkemedelsbolagen på den danska sidan utgör det här området en väldigt spännande miljö som leder till en korsbefruktning som är gynnsam för alla parter, säger han.

Fakta Medicon Valley Alliance

Medicon Valley Alliance har över 300 medlemmar i Öresundsregionen. Bland medlemmarna finns life science-företag samt universiteten, regionerna och sjukhusen på båda sidorna om Öresund. Niels Abel Bonde efterträder Søren Bregenholt som ordförande för organisationen.

Artikeln är en del av vårt tema om Intervju.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078