23948sdkhjf

”Vi vill inte ha rättvisa”

Det handlar inte om rättvisa, målet är inte 50 procent kvinnor i styrelser och bolagsledningar för att det ska vara rättvist, utan för att vi har så mycket att bidra med. Det finns kunskaper och infallsvinklar där vi kvinnor är starkare och kan bidra med andra perspektiv och bättre beslut. Tillsammans blir vi starkare, skriver Anna Törner i en debattartikel.

Vi ser hela tiden att män generellt väljer andra män när det kommer till ledande positioner och styrelseuppdrag. Jag tror inte män i ledande positioner väljer män för att de tror att kvinnor är mindre lämpade, jag tror förklaringen är mycket enklare än så. 

Under mina drygt åtta år som vd för SDS Life Science var jag notoriskt dålig på att rekrytera män till ledande positioner. Inte för att jag ville jämna ut och ge igen, utan helt enkelt för att det är så otroligt mycket lättare för mig att känna igen en kompetent kvinna. Vi spelar liksom på samma spelplan, med likande redskap och kommunikation för vårt ledarskap. För ja, män och kvinnor är olika och jag personligen är övertygad om att det är genetiskt hårdkodat från en avlägsen tid på savannen. En tid där kvinnor tog hand om barnen och männen fixade käket, eller nåja, åtminstone släpade hem det till grottan.

För ett par veckor sedan hade nätverket VILDA, ett nätverk för ledande kvinnor inom life science, sitt andra möte som hölls på Uppsala Innovation Center. På mötet diskuterades bland annat kvinnligt och manligt ledarskap. Karin Järperud, vd i Amgen Sverige, intervjuades om sitt ledarskap och några av de ledord hon lade på bordet var ’snällhet’, ’empati’ och ’nyfikenhet’. Och jag tror det var glasklart för oss alla, även om det inte sades explicit, att hennes snällhet kombineras med ett sylvasst strategiskt intellekt och handlingskraft, när så behövs. Jag funderar på hur många manliga ledare som valt att trycka på orden snällhet och empati? Säkert någon, men jag tror också generellt att kvinnors ledarskap ofta är mer lågmält, vilket inte har något med otydlighet eller svaghet att göra.

Så borde vi kvotera in kvinnor is styrelser? Ja, om vi hade vi tänkt att detta är en rättvisefråga, så absolut, men som nämnt i inledningen, det handlar inte om rättvisa, i alla fall inte för mig. 

Det handlar om att bygga starka bolag inom life science (och såklart andra branscher). Verksamheter där kvinnor är lika kunskapsrika som män och där vi sitter med kompletterande perspektiv som ger starkare ledarskap när både män och kvinnor deltar på lika villkor. Både män och kvinnor behövs på högsta nivå för att vi tillsammans ska kunna ta de allra bästa besluten.

Nätverket VILDA – för ledande kvinnor inom Life Science, har som målsättningen att skapa ett forum där vi kan dela kunskaper och erfarenheter, men också ett forum för inspiration och nätverkande. Det finns inget quickfix eller kardinalrecept för hur vi ska öka andelen kvinnor i ledande positioner eller styrelser, men jag är säker på att det börjar med att vi kvinnor pratar med varandra. 

Anna Törner för nätverket VILDA,

grundat av Sarah Lidé, Cecilia Bröms Thell och Anna Törner

VILDA planerar ett möte i Göteborg under tidig höst och ett Stockholmsmöte, också under hösten. Kontakta någon av grundarna för att ansöka om medlemskap i nätverket.

Artikeln är en del av vårt tema om Debatt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078