23948sdkhjf

Svenska och ukrainska läkemedelsverken sluter avtal

Generaldirektörerna för läkemedelsmyndigheterna i Sverige och Ukraina har undertecknat ett samarbetsavtal.

Under förra våren skickades ett antal leveranser av läkemedel från Sverige för att stötta Ukraina i samband med Rysslands anfallskrig mot landet. Leveranserna samordnades av MSB och skedde i samarbete med läkemedelsföretag och partihandelsaktörer. 

Nu har svenska Läkemedelsverket och myndighetens motsvarighet i Ukraina slutit ett samarbetsavtal med målet att hjälpa Ukraina att upprätthålla en trygg försörjning av läkemedel och medicintekniska produkter under kriget.

– Det är viktigt att vi fortsätter att visa vårt stöd och göra allt vi kan. Läkemedelsverket kan göra skillnad för Ukraina på både kort och lång sikt. Genom samarbetsavtalet erbjuder vi Ukraina vårt stöd i att stärka och utveckla det regulatoriska ramverket för läkemedelsgodkännanden och tillsyn av medicinteknik. Vi hoppas på det här sättet bidra till att Ukraina får tillgång till läkemedel och medicintekniska produkter som är säkra och effektiva, säger Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Det är viktigt att vi fortsätter att visa vårt stöd

– Det här avtalet är en möjlighet för Ukraina att börja anpassa landets läkemedelslagstiftning till den europeiska. Det här är också en möjlighet för våra experter att utbyta kunskaper och erfarenheter i det regulatoriska arbetet vilket kommer att vara till stor nytta i arbetet framåt, säger Mykhaylo Babenko, generaldirektör för den ukrainska läkemedelsmyndigheten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093