23948sdkhjf

Samuel Lagercrantz: Så levererar regeringen hittills inom sjukvård och life science

Det finns goda tecken inom sjukvårdsområdet sedan regeringsskiftet, men inom life science ser det däremot mindre lovande ut, skriver Samuel Lagercrantz i en ledare.

Vad är viktigast i sjukvården? Svaret är givet. Att den är till gagn för patienterna. Det var därför välkommet att regeringen nyligen aviserade att den vill se ett nationellt centrum för postcovid och andra postinfektiösa sjukdomar. Det var också bra att sjukvårdsministern Acko Ankarberg Johansson (KD), i samband med pressträffen där satsningen presenterades, framhöll att patienter med postcovid ofta inte fått det bemötande i sjukvården de borde fått.

Det har funnits läkare som i media uppenbart varit mer intresserade av att stämpla postcovid som en psykisk åkomma än att ta till sig av forskningen på området. Därför är det bra att det nu kommit en tydlig signal från socialdepartementet om att postcovid ska tas på allvar. Det är en början för att kunna ge de drabbade en seriös och god vård.

Även andra initiativ som regeringen tagit är betydelsefulla. Jag tänker exempelvis på att man planerar att följa upp testningen för covid-19 i Sverige under pandemin. Det är väldigt viktigt att utvärdera en så stor händelse som coronakrisen från många perspektiv och även om Coronakommissionen presenterade en gedigen granskning finns det fortfarande många aspekter av hanteringen som behöver belysas än mer för att lära för framtiden.

Men om det syns flera goda tecken på sjukvårdsområdet ser regeringens insats för life science hittills mindre lovande ut.

Life science-kontoret har sedan maktskiftet i höstas fört en tynande tillvaro. Sedan årsskiftet står kontoret dessutom utan chef. Och den nationella life science-strategin har regeringen knappt sagt ett knyst om.

Här bör regeringen lägga manken till om Sverige ska fortsätta ha den positiva trend inom området som vi sett de senaste åren.

Det finns förstås ett stort antal andra viktiga frågor som regeringen har att hantera. I Sophie Stigfurs intervju med Acko Ankarberg Johansson på s.16 i det här numret kan du bland annat läsa om hur sjukvårdsministern resonerar om mer statlig sjukvård, en fråga som KD tidigare drivit och som det nu ska bli intressant att följa.

Ledare från Life Science Sweden #2.2023

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08