23948sdkhjf

Mästare på mätning: “A och O för life science”

Temperatur, fuktvärde, tryck. Avgörande faktorer i exempelvis ett labb – men många behöver hjälp att mäta rätt. Med en ny kalibreringsmetod blir Nordtec nu marknadsledande i Sverige.

– Alla måste mäta. Men det krävs väldigt specifik kunskap, som vi har.

Det säger Maria Almestål, labbchef på företaget Nordtec, som på olika sätt erbjuder hjälp med mätteknik. Något som företaget beskriver som “A och O för life science”.

Maria Almestål har själv 15 års erfarenhet inom läkemedelsbranschen och jobbar nu med kalibrering. Enkelt förklarat innebär det att man jämför mätvärden från en kunds instrument med värden från en högnoggrann referensutrustning. Avvikelsen, alltså skillnaden, ger kunden svar på hur ”rätt” dennes instrument mäter. En insikt som hjälper kunden i det dagliga arbetet.
För ett företag som utvecklar medicin, exempelvis, är fuktvärdet avgörande – ett blött pulver blir inte ett piller, för torrt pulver blir statiskt och oanvändbart.
– Vi kan hjälpa till att välja mätpunkter och bidra med teknisk kunskap. Har man inte kalibrerat sin mätutrustning vet man inte hur noggrant den mäter och kan heller inte uppfylla kraven som ställs. Alla våra tekniker har genuin förståelse för var problematiken ligger och kan möta kunder med olika behov, säger Maria Almestål.

Företaget har i dag sex ackrediterade metoder för kalibrering, och snart adderas ytterligare en – vilket kommer stärka Nordtecs kalibreringserbjudande.
– Den gör oss marknadsledande i Sverige på fukt. Det känns superkul eftersom det är något kunderna verkligen har efterfrågat.

Kalibreringen på Nordtec har i dag 8 000 kunder, inom allt från bygg till livsmedel och läkemedel. Något som kräver bred expertis – och bjuder på stor variation för medarbetarna.
– Ibland ringer någon från en glasskiosk och behöver hjälp att kalibrera sin termometer, nästa dag ringer Läkemedelsverket och vill ha hjälp med ett loggsystem. Det är så himla roligt, man lär sig nytt hela tiden.

Hon framhåller att det också är stor skillnad på kunder inom ett och samma område, exempelvis läkemedelsindustrin.
– Spannet sträcker sig från två personer som sitter med sin startup i en källare och behöver hjälp att komma in i processen, till enorma företag som Pfizer, säger hon och fortsätter:
– Life science är också oerhört kravfyllt, med en lång rad standarder som företag ska leva upp till. Vi har specialister för det.

Nordtec är i dag baserade i Göteborg, där tusentals kalibreringar utförs varje månad i ett fullutrustat laboratorium. Men de senaste åren har det skett en förändring – som företaget tagit fasta på. Läkemedelsindustrins behov av ständiga mätningar har lett till att Nordtec satsat på fälttekniker som tar sig till verksamheterna, vilket både sparar tid och gör processen smidigare. Nordtec har nyligen öppnat ett nytt kontor för fälttekniker i Uppsala, för att öka närheten till life science-företagen i Mälardalen. Men företaget stannar inte där, enligt Maria Almestål.
– Skåne är ett stort life science-kluster där vi kan öppna kontor om det behövs. Får vi massa jobb i Umeå så öppnar vi kontor där.
En stor anledning till att Nordtec kan växa är enligt henne den tyska samarbetspartnern Testo Industrial Services, som gjort samma resa.
– Vi har något att luta oss mot samtidigt som vi tar hjälp från dem – det vi inte kan, skickar vi till dem. Det ger oss en stark position i Sverige och det finns stor potential att utöka.

Nordtec Instrument har redan växlat upp sedan Maria Almestål började på företaget för sex år sedan. Då var det bara två tekniker som jobbade med kalibrering. Nu är de tio.
– Jag ser otroligt positivt på framtiden, i kundundersökningar får vi höga resultat på hur trevliga och kompetenta våra tekniker är. Det brinner jag för, en modell där kunderna känner sig säkra på att vi vet vad vi gör.

FAKTA

  • Nordtec har funnits sedan 1976 och erbjuder världsledande mätinstrument och mätsystem samt ackrediterad labb- och fältkalibrering till proffsanvändare inom läkemedel, livsmedel, industri och andra branscher där noggranna mätdata är av yttersta vikt.
  • Ackrediterad kalibrering innebär att Sveriges nationella ackrediteringsorgan Swedac har godkänt metoden som används.
  • I nära samarbete med Testo Industrial Services har Nordtec tillgång till 300 kalibreringsmetoder, vilket innebär att företaget kan erbjuda kalibrering av de flesta mätinstrument från alla tillverkare

Mer info: www.nordtec.se
Kontakt: nordtec@nordtec.se 

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062