23948sdkhjf

Nytt program ska hjälpa akademisk forskning till marknaden

Steget från akademisk forskning till kommersialisering inom life science är ofta tufft. Nu lanseras ett nytt finanseringsprogram för att överbrygga gapet.

Programmet, kallat Proof of Concept Grant in Life Science, är en samverkan mellan Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och Scilifelab och ska bidra till att mer forskning utvecklas till innovationer och därmed leder till större allmännytta.

– Jag uppmuntrar life science-forskare med idéer eller innovationer med kommersiell potential att ansöka. De projekt som beviljas finansiering kommer att få mellan en och fyra miljoner kronor under en projektperiod på maximalt två år, säger Elin Almstedt, Life Science Lead vid Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Utlysningen gäller life science-projekt inom läkemedel, medicinteknik, diagnostik, forskningsverktyg, e-hälsa och industriell bioteknik. Utöver det är den även öppen för innovationer inom miljövetenskap, jordbruk, bioenergi och hållbarhet.

Scilifelab har i uppgift att utse en expertpanel som ska utvärdera den vetenskapliga grunden för finansieringen, medan Knut och Alice Wallenbergs stiftelse tar det slutgiltiga beslutet om tilldelningen. Stiftelsen kommer även att coacha forskarna via innovationsplattformen Wallenberg Launchpad.

– Det nya stödet från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse är mycket välkommet och välbehövligt för svensk life science. Vi hoppas också att Scilifelabs infrastruktur och datakompetens kan bidra till att utveckla forskningsresultat vidare. Jag är övertygad om det kommer att ha en positiv påverkan på landskapet för innovativa forskare genom att inspirera dem att ta tillfället att utveckla sina upptäckter vidare, säger Olli Kallioniemi, Director på Scilifelab, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078