23948sdkhjf

Studie: Extroverta mer benägna till vaccinskepsis

Utåtriktade personer borde ha bråttom att få komma ut och umgås igen under pandemin, och därför vara extra benägna att ta covid-vaccinet. Trodde forskarna. Men enligt deras studie var det precis tvärtom.

Studien, med drygt 40 000 deltagare i Kanada, genomfördes för att få mer kunskap om vad som kan ligga bakom vaccinskepsis.

I undersökningen, som utfördes mellan november 2020 och juli 2021, fick deltagarna online först svara på frågor som gjorde att forskarna kunde utvärdera deras personlighet enligt den så kallade femfaktormodellen, som mäter öppenhet, samvetsgrannhet, extroversion, tillmötesgående och neuroticism.

Som tillägg fick de frågor om sin inställning till vaccination. En fråga löd exempelvis: När ett covid-19-vaccin blir tillgängligt, kommer du att ta det?" När vaccinen så småningom godkändes och blev åtkomliga anpassades frågans formulering till det rådande förhållandet.

De flesta av forskargruppens hypoteser bekräftades, som exempelvis att personer som präglades av öppenhet och tillmötesgående var mer benägna att ta vaccinet.

– Det är den typ av människor som är öppna för nya saker, ny information och bara gillar att följa med flödet. Vi förväntade oss det också för personer med hög samvetsgrannhet eftersom de är detaljorienterade och gillar att planera, säger studiens huvudförfattare Melissa Baker, forskare vid University of Texas i El Paso, i en artikel på lärosätets webbplats.

Däremot visade det sig att deltagare med låg emotionell stabilitet hade lägre sannolikhet att vaccinera sig. Och, vilket överraskade forskarna, de deltagare som hade extroverta drag hade en 18 procent större sannolikhet än genomsnittet att vägra vaccinera sig.

– Vi trodde att just de personerna skulle vilja komma ut i samhället igen och umgås, inte sant? Men det var i själva verket tvärtom, säger studiens huvudförfattare Melissa Baker, forkare vid University of Texas i El Paso.

Enligt forskargruppen kan studiens resultat vara till hjälp vid framtida vaccinationskampanjer och annan kommunikation till allmänheten i hälsofrågor.

Studien Dynamic role of personality in explaining COVID-19 vaccine hesitancy and refusal har publicerats i Frontiers in Psychology.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078